Prop de 4.000 persones segueixen les propostes artístiques de Carlos Acedo des de GironaFictici. Les seves creacions han permès veure com Mazinguer Z i Afrodita visitaven el Teatre-Museu Dalí o com el Capità Hadock partia rumb a Cuba des de Calella. La barreja entre ficció i realitat realment ha seduït.

Carlos Acedo (Figueres, 1969) és el més petit de sis germans. Nascut en una família d´origen extremeny, Acedo va viure la infantesa a Roses fins a traslladar-se a Figueres, el 1991, quan es va casar. Diu que se sent fortament arrelat a Catalunya i que, fins i tot, "somio amb una terra independent", quelcom que reflecteix també en els seus treballs artístics. Tot i que es guanya la vida en el sector de la construcció, és responsable de la secció francesa d´una constructora internacional, li apassiona la literatura i l´art i, més concretament, l´art digital, pel qual és conegut a través del seu projecte FigueresFictici, actualment en expansió sota el nom de FicticiGirona, que ja segueixen quasi 4.000 persones.

La idea de crear FigueresFictici va néixer després d´assistir a la celebració del Dia de l´Orgull Friqui a Llibres Low Cost, el maig de l´any passat. A Carlos Acedo, li va sorprendre la quantitat de gent que va acostar-s´hi. "Vaig comprendre aleshores que Figueres estava preparada per un canvi cultural radical, els seus carrers estan plens de friquis que han decidit sortir de l´armari", comenta tot afegint que ara "dir sóc friqui no és pejoratiu, això també és cultura". Així va ser com ara fa onze mesos FigueresFictici va veure la llum a la xarxa social Facebook.

Inicialment, l´interès d´Acedo era promocionar Figueres d´una manera diferent. Fer-ho de la mà d´uns personatges que nodreixen l´imaginari col·lectiu, éssers que viuen en els llibres, les pel·lícules, les sèries o els animes que Acedo ha anat devorant des que era un nen i fent-se un lloc dins seu. Fins a dia d´avui ha creat 43 composicions que han permès veure Lluís Companys transmutat en Skywalker, l´arribada dels Goa´ulds per la porta interestel·lar a la plaça Joan Tutau, el casament de Frankenstein i la seva xicota de la mà de mossèn Mommy al Castell de Peralada o l´atac de Godzilla a una antiga plaça del Gra. Totes aquestes imatges ara es publicaran en un fanzín que veurà la llum per Nadal i es podrà descarregar de forma gratuïta.

Tot i ser un projecte molt personal, al qual li dedica força hores, Acedo ­-animat per Daniel Genís, fundador d´El Biblionauta- ha decidit expandir-lo a tot Girona. Així ha nascut FicticiGirona. "Les possibilitats ara són il·limitades, perquè vivim en un dels paratges més bonics del món", diu. De fet, la seva voluntat és ficticiar els 432 pobles gironins, indrets que coneix molt bé gràcies a la seva feina. Val a dir que rere les composicions fantàstiques d´Acedo hi ha també un component de denúncia social. A FigueresFictici, ja havia tractat temes actuals com els camps de refugiats, la independència catalana o la via del tren, "tot des d´una perspectiva local", quelcom que seguirà fent en aquesta nova etapa.