El Celler de Can Roca ahir va convertir Girona en la capital mundial del vi amb una festa que va reunir 425 elaboradors, enòlegs, viticultors, sommeliers i distribuïdors, majoritàriament de les comarques de Girona. Entre ells hi havia els tretze productors que Josep Roca i la psicòloga Imma Puig han visitat, durant els últims quatre anys, per tal d´escriure l´assaig 'Rere les vinyes'.

La Festa de les persones del vi, tal com es va denominar l´acte que ahir es va organitzar a l´Àgora de l´Espai Mas Marroch, a Vilablareix, es va convertir en un gran tast (amb més de 5.000 copes) i un debat centrat en el món del vi, en el qual referents internacionals van analitzar productes elaborats en els llocs més dispars del món.

Els experts i els vins

Aquests experts eren Matías Michelini (Argentina), Raül Bobet (Talarn), Reinhard Löwenstein (Alemanya), John Wurdeman (Geòrgia), Pierre Overnoy (França), Elisabetta Foradori (Itàlia), Ricardo Pérez-Palacios (Bierzo), Alvaro Palacios (Prior, William Harlan (Califòrnia), Christian Moueix (França), Lalou Bize-Leroy (França), María José López de Heredia (La Rioja) i Sara Pérez (Priorat).

El sommelier gironí Josep Roca va explicar que l´acte volia ser un homenatge a les persones que hi ha darrere del vi. «He assistit a moltes festes de la verema, o d´altres festes relacionades amb la vinya, però mai havia viscut una festa dedicada a les persones del vi, i això és el que hem fet avui», va destacar.

El tast de vins va començar després d´una presentació inicial a càrrec de Roca i Puig. La psicòloga va introduir cada cellerer i, després, aquest va explicar la seva història i va parlar dels seus vins; finalment, Josep Roca va fer un perfil de cadascun d´ells. Mentrestant, i a mesura que cada expert realitzava la seva intervenció, els assistents a la festa tenien l´oportunitat de tastar el mateix vi.

A través de les seves explicacions es van poder conèixer productes dels llocs geogràficament més dispars i diferents tècniques i maneres de produir el vi, des de l´ús de sistemes ancestrals (com ara fer vins en tines de terrissa) fins a d´altres mètodes basats en la biodinàmica.

Persones «especials»

L´origen de la celebració és el llibre Rere les vinyes, que Josep Roca ha escrit juntament amb la psicologa Imma Puig, que fa classes a Esade i treballa, entre d´altres, amb el FC Barcelona i el Celler de Can Roca en la gestió d´emocions i grups. Per escriure el seu llibre, el sommelier gironí i la psicòloga han recorregut cellers de tot el món regentats per persones «especials», amb personalitat en el món del vi, que ahir van assistir a l´acte. «Tots plegats som persones que posem l´atenció i la vida en el vi», deia Josep Roca.