El Teatre El Jardí de Figueres ha acollit, aquest dissabte al vespre, la preestrena del documental televisiu 'Alexandre Deulofeu. L'historiador del futur'. Aquest treball, dirigit per Àngel Leiro i produït per Ferrar Cera, es podrà veure dins la sèrie 'Sense Ficció' de TV3, tot i que no es coneix encara la data concreta.

El Jardí ha presentat una platea plena d'un públic que ha ovacionat, llargament, el treball que reivindica la figura d'Alexandre Deulofeu i que ha estat impulsat per la tenacitat del seu nét, Juli Gutiérrez Deulofeu, el qual ha compartit l'escenari amb el conseller de Cultura, Santi Vila; l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip i el director de TV3, Jaume Peral, per a presentar el treball que gira al voltant de 'La Matemàtica de la Història' i les seves encertades prediccions sobre l'evolució de les civilitzacions.

El documental, que té una durada de 54 minuts, situa a l'historiador i farmacèutic Deulofeu dins el context històric abordant la seva peculiar personalitat alhora que exposa com i quan va anar desenvolupant la seva teoria cíclica de la història. En aquest treball, on s'ha buscat l'equilibri entre les imatges d'època i les actuals, es ressegueix l'estada de Deulofeu a Montpeller, on va viure l'exili lluny de la família, i on es va concentrar a desenvolupar la seva teoria que, durant anys, va ser menystinguda. Malgrat tot, el documental, on apareixen les seves filles i un bon nombre d'intel·lectuals altempordanesos, evidencia que moltes de les qüestions predites per Deulofeu al voltant dels imperis i els estats actualment s'estan complint i d'altres marquen un futur incert. Entre aquestes, Deulofeu va predir la caiguda de l'imperi espanyol el 2029 i l'entrada en crisi i caiguda dels Estats Units d'Amèrica.

El treball, coproduït per VisionaTV i TV3 amb la participació dels ajuntaments de Figueres, Ordis, la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Fundació Albert Tomàs Bassols i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà,