L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la regidora d'Infància i Educació, Núria Galimany, viatgen el 15 de novembre a Santander, a recollir el Segell de Reconeixement de les Ciutats Amigues de la Infància, un distintiu que Unicef ha concedit a la capital altempordanesa i a 54 municipis més de l'Estat espanyol. Aquest reconeixement valora el treball a favor dels drets de la infància i l'adolescència que fan els municipis. Santander, amfitriona de l'acte, és Ciutat Amiga de la Infància des del 2014.

L'Ajuntament de Figueres es va postular per formar part d'aquest grup de ciutats el juny passat, i per assolir la fita va elaborar un document que acredita el treball que desenvolupa l'administració local, amb la col·laboració de les comunitats educatives, en suport als infants i els adolescents. Ara, Unicef ha aprovat la candidatura figuerenca i la setmana que ve la ciutat ja podrà lluir el distintiu.

El Programa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera Unicef amb la col·laboració del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i Adolescència, busca contribuir a millorar les condicions de vida dels nens, nenes i adolescents, mitjançant la promoció i la implantació de polítiques municipals que garanteixin el seu desenvolupament integral amb un enfocament de drets.

D'altra banda, coincidint amb el Dia Universal dels Drets dels Infants, el 20 de novembre pròxim, el Consell Ciutadà d´Infants de Figueres celebra una sessió especial en què es donarà la benvinguda als nous integrants, els quals faran el relleu a aquells nens i nenes que han acabat el seu mandat. La trobada tindrà lloc a la Casa de la Vila, a les 11.30 hores.

ENTREVISTA A LA REGIDORA D'INFÀNCIA I EDUCACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE FIGUERES

Què significa per a Figueres ser Ciutat Amiga dels Infants?

Presentar-nos en aquest programa d'Unicef forma part del treball que fem a favor de petits infants, infants, joves i adolescents. Ens interessa marcar el focus de visió sobre aquest àmbit per mirar cap a on volem anar com a ciutat.

Quin és el camí?

Unicef reconeix els esforços a favor dels nens i les nenes que realitzen la ciutadania i les seves institucions. L'Ajuntament de Figueres i el seu govern, des que es va crear el Consell Ciutadà d'Infants, està compromès. En aquest sentit, no només es reuneix un conjunt d'infants per treballar, sinó que es tenen en compte les decisions que prenen aquests infants. Són decisions que es traslladen al govern municipal, s'estudien i es valora quines es poden tirar endavant.

Es tenen en compte, doncs, les seves necessitats i els seus interessos?

Volem que participin amb nosaltres, volem escoltar-los, volem que aprenguin a treballar en grup i volem que vegin les dificultats que suposa a vegades fer aquest treball. Volem que sàpiguen que un cop rebem les seves propostes, es poden materialitzar. Seria interessant pensar que el Consell Ciutadà d'Infants pot disposar d'uns recursos per portar a terme iniciatives pròpies.

Quins requisits han hagut de complir per obtenir el distintiu?

Des que es va crear un Consell Ciutadà d'Infants, complim amb el requisit de la participació dels infants. També es valora l'existència d'una regidoria d'Infància lligada a Educació. I això vol dir que tenim la voluntat, com a municipi, de liderar, articular i coordinar transversalment tot el que es refereix a polítiques d'infància, per permetre i garantir el desenvolupament integral de tots els infants de Figueres. I sobretot amb l'enfocament dels drets.

Com s'exemplifica de forma pràctica tot això?

De forma pràctica, volem centrar-nos en la redacció, a partir de gener del 2017, d'una diagnosi del Pla Local d'Infància i Adolescència, que ens ha de guiar pels camins que hem de treballar. De fet, a l'Ajuntament, ja hi ha moltes línies de treball marcades, des de petita infància, infància i adolescència, que es promouen principalment des del Pla Educatiu d'Entorn. Però la voluntat, ara, és tenir clars uns eixos de treball. La diagnosi ens ha de proporcionar els aspectes que hem canviat, millorat o innovat.

Com beneficia Figueres ser Ciutat Amiga de la Infància?

Unicef ens oferirà acompanyament per complir amb els requisits del reconeixement del Segell de Ciutat Amiga de la Infància i les bones pràctiques. També ens ofereix formacions a l'equip tècnic municipal, tant presencials com virtuals. També organitzarà un congrés internacional de Ciutats Amigues de la Infància i una trobada estatal de consells infantils, entre altres moltes coses.