Els responsables del Paratge natural de l'Albera han alliberat 141 nous exemplars de tortuga mediterrània ('Testudo h.hermanni') a diferents punts del massís. Amb aquesta darrera introducció, enguany s'hauran alliberat 223 exemplars que reforçaran la presència de l'espècie a la zona.

Les tortugues, nascudes al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, al Santuari de la Mare de Déu del Camp, a Garriguella, serviran per reforçar dos nuclis de població i fer-ne augmentar la densitat.

La tortuga mediterrània manté a l'Albera la darrera i única població natural d'aquest rèptil a la península Ibèrica i una de les poques que queden a Europa. Des de fa anys, es treballa en la cria en captivitat de l'espècie per assegurar la seva conservació. Es fa des del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera i el Paratge natural, sota la supervisió del Servei de Fauna i Flora, de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Per tal de recuperar la població de tortugues mediterrànies a Catalunya, els darrers anys s'han dut a terme alliberaments anuals a diversos indrets, com ara als parcs naturals del Montsant, del Delta de l'Ebre i del Garraf.