Josep Ferrés, bomber professional del parc de Figueres, i Aurora Fontova, infermera de la unitat medicalitzada del SEM del servei d'Urgències de l'Hospital de Figueres, formen la parella guanyadora del 1r Concurs de Trauma de Catalunya, celebrat a Blanes. S'hi van inscriure amb la il·lusió de passar un dia diferent, d'aprendre i de posar en pràctica els seus coneixements davant d'un escenari amb víctimes traumàtiques, però es van trobar, per a la seva sorpresa, que els proclamaven guanyadors. Ara, han de representar Catalunya al concurs estatal, que tindrà lloc al desembre a València.

Simulacre d'un sinistre

Josep Ferrés i Aurora Fontova són amics i, a més, es coneixen d'haver compartit guàrdies a l'Hospital de Figueres, on ell, com ella, va treballar d'infermer. Els trobem a punt d'iniciar un entrenament al parc de Bombers de Figueres, on companys seus els han preparat el simulacre d'un sinistre. "Els companys bombers ens fan de víctimes i ens preparen un escenari on s'ha produït un accident. El cas que ens posen el tractem com si fos una situació real, i per això també vénen companyes infermeres de l'Hospital per ajudar en la part sanitària. Nosaltres fem l'actuació com si estiguéssim al concurs", explica la infermera.

Accident en un magatzem

En aquest escenari simulat, un treballador ha patit una caiguda en un magatzem i una escala metàl·lica li aixafa el cos. Els bombers que fan de companys del treballador ferit informen la parella d'emergències del que ha passat i es posen a la pell dels testimonis que volen ajudar. Josep Ferrés i Aurora Fontova valoren l'escenari i inicien les maniobres d'atenció al pacient traumàtic, que està conscient, però no es pot moure.

"Aquest tipus de pràctiques, els bombers també les acostumem a fer al marge de concursos. Fem pràctiques no només d'atenció sanitària a les víctimes, sinó d'altres relacionades amb tot allò que toquem nosaltres, el risc químic, els focs en habitatges, els focs urbans, els focs de vegetació", comenta Josep Ferrés.

En relació amb aquest mateix tema, Aurora Fontova recorda que fa un temps el personal sanitari també participava en trobades amb bombers per fer pràctiques conjuntes, però que es van deixar de fer. "Fèiem aquestes pràctiques un cop al mes. Esperem que es puguin reprendre, perquè són maneres de millorar l'atenció als pacients", anota.

En el concurs de Blanes, es proposava l'actuació, en un escenari amb víctimes traumàtiques, per a equips formats per dues persones professionals dels àmbits del salvament, rescat o sanitari. "Hi van participar parelles d'infermers, de tècnics d'emergències sanitàries... però nosaltres érem l'única de bomber més sanitari", somriu la infermera.

Maniobres: complexa i simple

Els organitzadors ens van plantejar dues maniobres: una simple, amb una sola víctima, amb patologia traumàtica greu, i una altra, complexa, amb dues víctimes, una de les quals tenia una patologia traumàtica greu i una altra era més lleu", exposa el bomber, i la seva companya d'equip hi afegeix: "Valoren que facis una atenció completa, des de l'atenció inicial fins a la immobilització que fas per no provocar-li més lesions al pacient."

El binomi figuerenc va quedar primer classificat en la maniobra complexa i segon, en la simple.

er a Aurora Fontova, participar en aquesta competició ha estat una novetat, no per al bomber, que està acostumat a assistir a concursos d'excarceració (el rescat de víctimes d'accidents de circulació). "Aquests concursos ens serveixen com a via de formació i d'actualització, i per demostrar l'eficàcia de nous materials i de noves eines", assegura Ferrés.

El concurs de trauma s'ha celebrat per primera vegada a Catalunya, amb l'objectiu de posar a prova l'habilitat, la sincronització, l'estratègia i la destresa dels professionals de les emergències i de la seguretat davant de situacions de gravetat. La seu acollidora ha estat la localitat de Blanes. Organitzat per Sindi.Cat, APRAT (Associació Professional de Rescat en Accidents de Trànsit) i el Departament de Protecció Civil de Blanes, aquesta primera convocatòria ha reunit un total de tretze parelles participants. El concurs de trauma té un caràcter competitiu, però alhora ha estat concebut com un esdeveniment lúdic i formatiu.

JOSEP FERRÉS Bomber professional va néixer a Olot fa 37 anys, i viu a Figueres, on treballa al parc de Bombers de la Generalitat. La seva experiència en emergències li ve de ben jove. Només tenia 14 anys quan va començar a treballar en les ambulàncies de Creu Roja. Aviat, va ser tècnic de transport sanitari i la seva entrada a Bombers es va produir com a voluntari. Un cop va convertir-se en bomber professional, el 2003, va fer la diplomatura d'infermeria, i va compaginar durant un temps la feina als bombers amb la d'infermer a Urgències.

AURORA FONTOVA Doctorada en Infermeria Nascuda a Barcelona fa 36 anys, té establerta la seva residència a Pont de Molins. Fa deu anys va començar a treballar, com a infermera, al servei d'Urgències de l'Hospital de Figueres i també a la unitat medicalitzada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que té el mateix hospital. Doctorada en infermeria, Aurora Fontova té un màster en atenció al malalt crític i emergències. Va conèixer Josep Ferrés quan ell treballava d'infermer al servei d'Urgències. Ara, coincideixen en situacions d'emergències.