Les noies espanyoles menors de 20 anys s'inicien en el sexe als 16,2 anys, tres anys abans que ho van fer les dones que ara tenen gairebé 50 anys, encara que en la seva primera relació van utilitzar un mètode anticonceptiu en major proporció que les seves mares.

Aquestes són algunes de les principals conclusions de la "Enquesta d'anticoncepció a Espanya 2016", de la Societat Espanyola de Contracepció (SEC), que revela que un 82,5% de les joves d'entre 15 i 19 anys assegura que van usar protecció en la seva "primera vegada", enfront del 66% de les dones d'entre 45 i 50 anys.

Aquesta dada, segons el president de la Fundació Espanyola de Contracepció (FEC), José Vicente González, vol dir que les noies no són tan "inconscients com es pot pensar".

L'enquesta, que es realitza cada dos anys des de 1997, s'ha fet mitjançant entrevista telefònica a 2.200 dones d'entre 14 i 49 anys de tot el territori nacional entre juny i juliol d'aquest any.

Segons aquesta, quatre de cada deu dones no utilitza cap mètode anticonceptiu, si bé en aquest percentatge s'inclou també a les que no mantenen relacions sexuals.

Per això, les dones en risc d'embaràs no desitjat (aquelles que podent tenir fills no volen tenir-los en aquest moment i mantenen relacions sexuals sense protecció) suposen el 11%, el que equival al 2,7% del total de totes les que estan en edat fèrtil.

El preservatiu segueix encapçalant el rànquing dels mètodes anticonceptius a Espanya (28,4%), tot i que gairebé un 50% l'utilitza malament o fa un ús inconsistent del mateix.

"Fem servir molt el condó però suspenem en la seva utilització", ha assenyalat el doctor Serrano.

Tot i aquesta dada, l'enquesta, elaborada per Sigma Dos, constata un canvi de tendència cap a un major ús dels mètodes hormonals (píndola, pegat, anell vaginal, intramuscular i implant), d'acord amb altres països europeus.

De fet, un 26,8% utilitza aquest tipus de protecció, principalment la píndola (21,7%), el que el doctor González ha valorat ja que aquests mètodes són "més eficaços".

Tot i que "cada vegada ens estem assemblant més a Europa", el president de la SEC, José Ramón Serrano, ha destacat que Espanya és l'únic país que interromp l'ús dels mètodes anticonceptius hormonals per descansar, tot i que està desaconsellat.

"A Espanya hi ha una hormofobia que no és comprensible", ha subratllat el doctor Serrano, que ha assegurat que l'anticoncepció hormonal és segura, eficaç i no té efectes secundaris.

I en això, una bona part de responsabilitat la tenen els professionals sanitaris, ja que gairebé el 70% de les enquestades assegura que la prescripció del descans procedeix majoritàriament del metge, llevadora o infermera.

Hi ha un desconeixement sobre els mètodes de llarga durada (DIU i implant) -de forma errònia un 15% creu que la píndola ho és- i un terç de les dones assegura que el seu metge o llevadora mai li ha ofert aquesta possibilitat.

El major ús del DIU es concentra a partir dels 25 anys, per la creença que no s'ha de col·locar a dones joves, tot i que hi ha evidència científica que "l'edat no és cap límit a cap mètode anticonceptiu", ha assenyalat el doctor Navarro.

Aquest ginecòleg ha advocat per promoure els mètodes de llarga durada "perquè són més eficaços amb escreix" i ha reconegut que poden ser més o menys costosos depenent d'on es visqui. "A Aragó el DIU és gratis ia València depèn del barri".

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Anticoncepció, la FEC ha elaborat un manifest en el qual assenyala que la violència de gènere és un problema de salut i ha advertit de l'augment de les infeccions de transmissió sexual i de la incidència del càncer de cèrvix entre les víctimes.