Pol Gelpí es passa el dia al mar i els esports nàutics són la seva passió. Mentre ha treballat al Grup d'Esports Nàutics (GEN) de Roses ha tingut l'oportunitat de tirar endavant un programa solidari, «Tothom pot navegar», que va ser guardonat amb el Premi Inclusió Social Alt Empordà 2015, atorgat pel Consell Comarcal. El seu nou repte el comparteix amb la seva companya, Alba Duran. Tots dos estan a punt d'iniciar una aventura solidària 2.0, que ells mateixos anomenen: "El somni de la volta al món a vela d'una parella catalana mileurista."

Pol Gelpí i Alba Duran formen una parella mileurista que ha decidit canviar l'estil de vida i invertir els seus estalvis en un projecte "vital i esportiu" que han batejat amb el nom Navegant pel Món. Ja ho tenen gairebé tot a punt per sortir, d'aquí a pocs dies, a fer la volta al món en el seu veler Savaou, una aventura amb la qual volen demostrar que "els petits gestos solidaris i sostenibles poden transmetre valors, ajudar altres persones i animar-les a aconseguir els reptes que es proposin", tal com afirmen els dos.

Alba Duran Bros és dissenyadora d'interiors i Pol Gelpí Cornudella és regatista i entrenador de vela professional, conegut a Roses per les tasques que ha desenvolupat al GEN i pel seu projecte solidari que va posar a l'abast dels més desfavorits l'activitat de navegar.

Amb sortida i arribada a Roses

La seva idea és sortir aquest octubre mateix a bord del Savaou del port de Roses i dirigir-se cap a les Illes Canàries, per completar la primera etapa del viatge. El seu veler d'acer d'onze metres ha estat casa des de fa més d'un any. Pol Gelpí i Alba Duran expliquen que utilitzen energies renovables com el vent i el sol per avançar i obtenir electricitat. La seva intenció és navegar pels mars i oceans de tot planeta al llarg de tres anys, amb sortida i arribada a Roses.

Durant aquest temps, gràcies a convenis de col·laboració amb associacions mediambientals i equips mèdics d'investigació, la parella diu que ha de procurar fer difusió, recaptar fons i emprendre accions per a la preservació del medi marí i la cura de malalties com la síndrome de RETT. D'aquí ve el caràcter solidari de la seva iniciativa. En aquest sentit, destacar que els dos són ambaixadors de la Regata Carla. Curem la Síndrome de RETT, una iniciativa catalana per a la difusió i recaptació de fons per a la investigació d'aquesta malaltia minoritària que afecta nens i nenes, en col·laboració amb el cuiner Nando Jubany, el doctor Manel Esteller i l'nstitut IBIDELL.

Acció de micromecentatge

Tenint en compte, doncs, que la seva llarga travessia està associada projectes socials i mediambientals, la gent del seu entorn els ha animat a posar en marxa una acció de micromecenatge, a través del portal d'Internet Verkami, en què expliquen el seu projecte i els seus objectius. L'enllaç és: www.vkm.is/navegantpelmon.

Xarxes socials, Youtoube i bloc

Pel que fa a l'aspecte 2.0 del viatge, la parerlla publicarà una sèrie de videos de les seves peripècies en un canal de Youtube, i narrarà les seves vivències a través de les xarxes socials (Facebook: navegantpelmon i Instagram: navegantpelmon) i en un bloc: www.navegantpelmon.org.

Més de 30.000 milles nàutiques

Pol Gelpí i Alba Duran han destinat tots els seus estalvis al veler i a la seva preparació, encarant un llarg viatge de més de 30.000 milles nàutiques per tot el planeta. "Donar la volta al món és un somni des de petit, i poder-ho compartir amb la teva companya de vida, enamorada dels viatges i les persones, no es pot desaprofitar", conclou Pol Gelpí.