Xavi Sais (Figueres, 1969) ha passat els últims tretze anys treballant d'actor a la companyia Els Joglars. Ha participat en nombroses obres de teatre, sèries de televisió i fins i tot en dos llargmetratges. Aquests dies, el podem veure encarnant el paper del cuiner Pinyol a la popular sèrie de sobretaula «La Riera» (TV3).

El naixement de la seva filla Matilda, ara fa deu mesos, ha comportat una important transformació professional en la vida del figuerenc Xavi Sais. Després de tretze anys treballant sota la direcció d'Albert Boadella, a Els Joglars, ha decidit aturar màquines, establir-se a l'Empordà i dedicar-se a la seva recent paternitat. "Amb Els Joglars, t'hi cases. Han estat tretze anys de gires contínues. A casa, sempre tenia una maleta oberta preparada per marxar. Amb Els Joglars, he fet realitat el meu somni, però ara em toca viure'n d'altres, de somnis, a prop de la meva filla i la meva parella", confessa l'actor.

Ell es defineix com un pedagog del teatre, ja que, a banda d'haver-se format com a actor -els primers estudis de teatre els va fer a l'Escola Nancy Tuñón de Barcelona-, també ha treballat com a professor. Trepitja escenaris com a professional des del 1997.

El cuc per la interpretació li va despertar el també actor Richard Elelman. "Jo treballava en una agència de viatges, a Figueres, i a en Richard i a altres professors d'anglès els venia els bitllets per anar a Londres. Ell dirigia la Shakespeare Theatre i un dia em va dir que jo tenia aspecte de García Lorca. Jo no havia fet mai teatre, ni tan sols Els Pastorets, i tot i així em va proposar fer de narrador en una obra", explica Xavi Sais. L'experiència va ser reveladora per a ell. "Allò va ser el que en diem el verí del teatre", es convenç.

La seva entrada a Els Joglars, la recorda com "fascinant". "Jo els enviava cartes, però sabia que era una troupe molt tancada, ja que sempre treballen els mateixos", comenta. Va participar en el càsting del muntatge Daaalí, per al paper d'infermer del pintor, però no va tenir sort. Va haver de passar un temps perquè Els Joglars li obrissin la porta. Va ser el 2003, per a El retaule de les meravelles, i des d'aleshores ha estat present en tots els espectacles de Boadella, fins avui. De fet, l'última producció, VIP, segueix de gira i Xavi Sais encara forma part de l'elenc d'actors, fins a final d'any. "Hem d'anar a Guanajuato, a Mèxic, i també a Ourense i Molina de Segura", diu.

Tot i que el verí del teatre li corre per les venes, l'actor figuerenc no només es mou per escenaris, sinó també per platós televisius, per interpretar, principalment, papers capitulars en sèries. Ha aparegut a Estació d'enllaç, Secrets de Família, El cor de la ciutat, Nissaga de poder i Polseres vermelles, entre altres. El seu treball a la petita pantalla de TV3 es pot veure aquests dies entre fogons a la popular telenovel·la La Riera.

Té clar que el canvi de rumb que ha donat a la seva vida professional no l'allunyarà del món de la interpretació. "La meva intenció és poder se guir treballant, però establert a l'Empordà", conclou.