La rosinca Carmeta Barberà Margalef ha treballat tota la vida en les activitats en terra, com a xarxaire, arreglant les arts necessàries per al desenvolupament de l'activitat de pesca de la barca de la seva família; i en l'actualitat desenvolupa un paper imprescindible per difondre i mantenir el patrimoni cultural pesquer, transmetent el seu ofici de xarxaire a les noves generacions.

El seu nom figura entre les persones que han estat escollides per rebre la Medalla de la Pesca Catalana, el guardó que reconeix actuacions a favor del sector pesquer català 2016.

La Generalitat ha aprovat el Decret la concessió d'aquests guardons, que es van crear l'any 1985 amb la finalitat de recompensar els esforços d'aquelles persones o institucions que hagin prestat serveis destacats al sector pesquer català.

Carmeta Barberà, i també Isabel Comí Buil i Maribel Cera Chillida -també guardonades-, representen la presència de la dona en el sector pesquer. La Generalitat guardona el paper passat, present i futur de la dona en el sector pesquer català, tot reconeixent l'especial iniciativa, l'habilitat i l'esforç de les dones de les famílies pesqueres, que sovint ha estat poc visible, en el desenvolupament de l'activitat tradicional i el seu esforç per diversificar l'economia i les activitats del nucli familiar, per buscar alternatives amb altres recursos i una gestió acurada quan l'economia s´enfrontava a una crisi.