21 de setembre de 2016
21.09.2016
Figueres

El calendari «Ciutat de Figueres», una nova eina educativa a l'aula

El pedagog Joan Antoja i la mestra Anna M. Matas són els autors d'aquest nou dietari escolar

21.09.2016 | 12:56
Joan Antoja, amb una mostra del calendari.

Joan Antoja és pedagog, il·lustrador i dissenyador de materials didàctics. La seva especialitat és l'educació especial i treballa a l'Institut Olivar Gran de Figueres. Anna Maria Matas és mestra d'educació infantil de l'Escola de Llers i llicenciada en psicologia. Són parella i junts han elaborat projectes editorials de gran ressò mediàtic.

La seva nova aposta ha estat el Calendari Escolar Ciutat de Figueres, una eina educativa pensada i dissenyada per ser d'utilitat a les aules de les escoles de Primària.

"El calendari va néixer fruit d'una necessitat. Som mestres i no acabàvem de trobar un calendari que ens permetés interactuar sobre ell, guixar-lo, que fos gros i que fos pràctic", explica Joan Antoja, que, juntament amb la seva companya, va presentar la idea a Mar Casas, l'anterior regidora d'Ensenyament de Figueres. "Li va agradar molt i va donar-hi suport per tirar-lo endavant", apunta el coautor del calendari.

Amb apartats didàctics

La proposta ha consistit en un calendari vistós –cada estació de l'any té un color base diferent– però, sobretot, útil, que també fa funcions d'agenda alhora que és personalitzable. Ha estat concebut no només per ser mirat, sinó per escriure-hi, dibuixar-hi i enganxar-hi adhesius.

En destaquen també els diferents apartats didàctics que s'inclouen en cada pàgina, amb un valuós contingut pedagògic i molt estimulant.

"L'objectiu és crear un estri prou atractiu per realitzar-ne un de nou cada curs, renovant-ne els apartats per no fer-lo reiteratiu", ha assenyalat Joan Antoja, que també diu que l'actual responsable de l'àrea d'Ensenyament, la regidora Núria Galimany, també ha tingut molt d'interès en què el calendari es pugui materialitzar.

Descarregar-lo gratuïtament

La idea inicial era que l'Ajuntament de Figueres pogués facilitar un calendari –que té la mida de Din A2– a cada grup-classe de totes les escoles de Primària de la ciutat. De moment, però, s'ha previst que tots els centres educatius en tinguin un, com a mínim.

De fet, el calendari es pot descarregar de forma gratuïta des del web de l'Ajuntament de Figueres, al Departament d'Educació, a la secció del Pla Educatiu d'Entorn.

Sobre els autors

Joan Antoja i Anna Maria Matas han publicat, entre ambdós, quinze llibres de literatura infantil (actualment, tots en el mercat), entre els quals n'hi ha d'endevinalles, de divulgació i contes. Així mateix també han realitzat materials didàctics per a diverses editorials i institucions públiques, com llibres de text, quaderns de vacances i activitats web per a portals educatius.

Cada mes, unes utilitats

Cada mes del calendari consta d'activitats pròpies de l'agenda de la ciutat, festes assenyalades catalanes, festius del calendari escolar, llunes, canvis d'estació i canvis d'hora. Però, a més, entorn del mes, es destaquen elements de molta utilitat, com una tradició, una frase feta, fruites i verdures de temporada, una efemèride, un enigma de Figueres i un espai reservat a fer-hi anotacions.

Els adhesius, unes icones identificatives

El calendari conté també un full d´adhesius per enganxar sobre dies concrets amb icones identificatives: aniversaris, sortides i dates especials.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook