L'Institut de Vilafant té, aquest curs, un total de 430 alumnes, 80 més que el curs anterior, ja que han crescut els grups de Batxillerat i del Cicle Formatiu d'Activitats Comercials. La sensació de "massificació" en un centre adequat en mòduls, que no para de créixer des de fa nou cursos, preocupa, cada vegada més, tant a la comunitat educativa com a l'Ajuntament. A Vilafant, tothom està d'acord que cal reivindicar amb energia, al Departament d'Ensenyament, que pressuposti la construcció, de forma urgent, de l'edifici de l'institut.

L'increment de grups ha comportat, com era de preveure aquest curs també, la necessitat d'un augment d'espais. Concretament, s'han instal·lat dos mòduls més -amb connexió interior- que representen un total de cinc aules -tres són grans i dues mitjanes-. Ara, doncs, el centre disposa d'un total de 12 mòduls prefabricats, dels 1.010 que hi ha a Catalunya aquest curs 2016-2017.

S'han mogut les porteries

El director de l'institut, Jordi Montero, explica que "per compensar la pèrdua de pati, es va demanar, al Departament d'Ensenyament i a l'Ajuntament, el desplaçament de la tanca propera a la carretera de les Forques, i així s'ha fet. L'Ajuntament ha cedit l'espai i el Departament s'ha fet càrrec de l'obra".

En aquest sentit, la regidora d'Ensenyament, Marissa Resta, ha explicat com s'ha desenvolupat l'actuació: "S'ha plantejat posar els mòduls nous, a causa de l'increment d'alumnes d'aquest curs. I la tanca s'ha hagut de moure per solucionar la falta d'espai al pati, ja que s'ha perdut pati amb la instal·lació de barracons. Es va demanar, al Departament d'Ensenyament, que fes aquesta obra ocupant una zona verda municipal i ampliant uns quants metres el pati. Després, la nostra brigada ha mogut les porteries i s'ha ocupat de tot el manteniment dels barracons i de la jardineria."

Marissa Resta assegura que no defalleix en la reclamació a Ensenyament de la construcció de l'edifici de l'institut, tenint en compte que tant el terreny com els serveis estan a punt des de fa anys.

Com ha crescut en nou cursos

L'Institut de Vilafant ha passat, en els nou cursos que té de vida (des del 2008 fins al 2016), de 61 alumnes, 3 mòduls i 6,5 professors a la situació actual: 3 grups d'ESO (de 1r a 4t), 2 grups de 1r de Batxillerat, 1 grup de 2n de Batxillerat, 1 grup de 1r de cicle formatiu i 1 grup de 2n de cicle formatiu. "El creixement ha estat exponencial", manifesta Jordi Montero. I en aquest sentit, diu: "L'Institut de Vilafant és un centre totalment arrelat i consolidat, amb estudis d'ESO i postobligatoris, on ja no hi ha espai per créixer més. Arribat aquest punt, potser ja toca pensar en un edifici."

Cal destacar que, a les comarques gironines, a finals del curs passat, hi havia, exclusivament en barracons, entre primària i secundària, un total de 28 centres, d'un total de 86 a Catalunya, dada que demostra que no es compleix, ja que Girona és el 10% del territori català. A més, hi ha un gran nombre de centres que tenen edificis complementats amb mòduls.