El catamarà d'en Pepe de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ja és a port a punt d'anar a l'aigua per començar les proves de flotació i estabilitat. Una grua ha traslladat l'embarcació, que pesa gairebé quatre tones, fins a Roses aquest dilluns al matí. "Ara, per fi puc dir que una part del meu somni s'ha complert, ja tinc el catamarà a punt d'anar al mar en molts pocs dies", ha explicat en Pepe Soto. A partir del dia 27 preveu poder fer l'avarada oficial de la nau i fer un primer viatge d'uns dies per anar-se "habituant a viure en un catamarà". Tots els preparatius, amb la intenció d'emprendre el gran viatge amb destí a San Blas, al Panamà, la segona setmana d'octubre. Estarà viatjant fins al maig, quan ja començarà a desfer el camí de tornada a casa.

"No ha quedat gens malament per haver-lo fet amb un trepant del Carrefour", ha dit mig en broma en Pepe Soto mirant amb orgull el catamarà d'onze metres d'eslora que ha aconseguit construir al jardí de casa seva, a Castellfollit de la Roca. El seu somni o la seva "bogeria" cada cop està més a prop. Un cop acabat el catamarà, aquest cap de setmana una grua ha traslladat l'embarcació fins a una plaça del poble, on ha presidit la festa major. El següent pas ha estat aquest dilluns al matí, quan l'han portat fins a la costa a Roses.

Un camió l'ha remolcat per carretera. Han sortit a les vuit del matí de Castellfollit i poc abans de les deu ja han arribat a Roses. Allà, després d'agafar forces amb l'esmorzar, en Pepe i quatre operaris han elevat el catamarà de quasi quatre tones amb una grua de grans dimensions i l'han deixat al dic sec. "Estic molt content i sobretot molt agraït, sense l'ajuda de tothom no hagués estat possible fer això a aquest nivell", ha explicat en Pepe.

En Pepe Soto, malalt de càncer, va començar a construir l'embarcació la primavera del 2013. "El 2012 em van fer una operació molt forta que va posar fi a una sèrie de problemes abdominals que tenia, una vegada vaig quedar bé, vaig començar amb el projecte la primavera següent i ara, finalment, la tardor del 2016 ja és una realitat", ha detallat. L'aparició del veí de Castellfollit al programa 'El foraster' de TV3 i l'impuls d'un projecte de micromecenatge que va recollir més de 12.000 euros per finançar el seu somni ha estat crucial per poder construir el catamarà.

Rumb al Panamà

"Per fi, una part del meu somni s'ha complert, tinc el catamarà aquí a punt d'anar a l'aigua en molts pocs dies, tot ha estat espectacular i m'he sentit desbordat a tots els nivells", ha explicat. Durant els propers dies muntarà el màstil, organitzarà l'espai i començarà amb les proves de flotació i estabilitat.

"Si tot va bé, la idea és fer l'avarada oficial el dia 27 perquè el dia 26 encara tinc visita amb els metges", ha concretat Soto. Aleshores, farà un primer viatge curtet. "Marxaré una dies per habituar-me a l'embarcació, a les dimensions i a viure en un espai reduït, una setmana més tard ja vull fer la sortida oficial", exposa.

L'objectiu que s'ha fixat és poder emprendre, sol, el viatge que vol fer amb destí final a San Blas al Panamà d'aquí a poques setmanes. "Vull sortir la segona setmana d'octubre per fer la ruta fins a les Balears, a l'Estret i, quan hi hagi quan hi hagi una finestra de bon temps, saltar a les Canàries", concreta. Per anar bé, a les Canàries hi hauria de ser la primera setmana de novembre per poder salpar cap a Martinica la segona quinzena.

Des d'allà, recorrerà les Illes del Carib, perfilarà Veneçuela i Colòmbia per acabar arribant a Panamà. "San Blas, és el lloc final, i cap al mes de maig començaria el retorn a casa anant per la República Dominicana, les Bermudes i directe cap a l'Estret altre cop", diu amb il·lusió.

Tot el procés de trasllat del catamarà l'han seguit de prop l'alcalde de Castellfollit, Miquel Reverter, i la regidora Bàrbara Asencio. "Tot el poble s'ha bolcat en el projecte d'en Pepe i des de l'ajuntament li hem donat el suport que hem pogut, ha estat un èxit total el que ha pogut aconseguir amb els mitjans que ho ha fet", ha explicat Reverter. "El projecte el va començar el 2013, des del principi quan et diuen que un veí està construint un catamarà al seu jardí mai penses que el projecte pugui agafar aquesta dimensió tan gran que ha agafat", ha conclòs l'alcalde.