El 'PoniTour' de l'Associació eQuaid amb seu a la Garrotxa començarà la gira per Catalunya el pròxim 20 de setembre a Olot. Aquesta entitat dedicada a la divulgació de les propietats de llet d'euga ha decidit posar en marxa aquesta iniciativa amb un camió i un remolc adaptat que servirà d'aula mòbil. A cada parada que facin organitzaran un taller pels més petits que inclourà una passejada amb poni i un audiovisual sobre els beneficis d'aquest complement alimentari. "Hem vist que la gent no coneix els avantatges de prendre petites quantitats de llet d'euga de forma habitual i si no sortim al carrer no ho coneixeran", ha explicat Juti Gusi, impulsor d'aquesta associació. Els diners que es recullin durant la gira aniran destinats a finançar els estudis mèdics que juntament amb l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona s'han proposat tirat endavant i que se centraran en aquest complement alimentari i el tractament d'algunes patologies en els infants.

La primera població que visitarà el PoniTour de l'Associació eQuaid serà Olot el pròxim 20 de setembre on hi estarà durant tres dies. S'instal·larà primer a la plaça major per després anar a l'Olot Firal i a la plaça Catalunya. Després anirà fins a Vic i seguirà per altres poblacions com ara Tàrrega, Puigcerdà, Figueres o Banyoles. Els seus impulsors calculen que, si tot va sobre el previst, el PoniTour pot estar de gira per Catalunya durant almenys dos anys. "Hi ha molts pobles per visitar perquè ens coneixin", ha explicat Juti Gusi, president de l'Associació eQuaid.

Entre les activitats que organitzaran hi ha passejades amb ponis i un audiovisual on s'explica què és la llet d'euga i les propietats. La presentació oficial d'aquesta iniciativa es fa aquest diumenge a la finca que tenen a Puigpardines (Garrotxa) durant una jornada de portes obertes que inclourà xerrades informatives i activitats per als més petits.

Uns diners destinats a la investigació

Fa set anys que aquesta associació treballa per donar a conèixer les propietats de la llet d'euga. Tot va començar quan el seu president, Juti Gusi, va comprovar en primera persona els beneficis d'aquest complement alimentari arran d'una malaltia i des de llavors que s'ha marcat com a objectiu, juntament amb la seva família i amb metges i investigadors del Josep Trueta o la UAB que formen de la xarxa de col·laboradors, donar-ho a conèixer.

Gràcies a aquesta feina han vist que cal fer un pas endavant i demostrar científicament per què aquest complement és beneficiós. A nivell europeu ja hi ha alguns estudis sobre la llet d'euga però estan vinculats a projectes de final de carrera i no són concloents. Amb l'ajut de l'equip de Recerca i Innovació de Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, amb qui porten col·laborant des de fa anys per certificar el potencial de la llet d'euga com a tractament d'algunes patologies en els infants, volen impulsar els primers estudis clínics a Catalunya que permetin identificar quins són aquests beneficis i en quines malalties. Però per fer-ho, calen recursos. Per això han decidit tirar endavant el PoniTour.

Fa uns mesos van endegar un micromecenatge per finançar el PoniTour però no va acabar de funcionar i no es van aconseguir els 6.000 euros que volien. Finalment, han decidit assumir-ho amb fons propis amb la idea de recaptar més diners durant la gira. Gusi ho atribueix al desconeixement de la gent d'aquets complement, un prova més, afegeix, de que "cal sortir al carrer perquè ho coneguin".

Un complement a la dieta

Des de l'associació recorden que la llet d'euga és un complement que "ajuda a cobrir les carències d'alimentació del dia a dia" i "permet estabilitzar aspectes com els neurotransmissors i la macrobiòtica o enzims per absorbir millor el que menges" i posar a punt el cos per rebre el tractament mèdic adequat en cada cas.

És per això que s'acostuma a utilitzar en casos de l'aparell digestiu sobretot com el síndrome del colon irritable o el Crohn. A més, també pot ser un bon aliat per als malalts que pateixen càncer alhora que influeix en la regulació del colesterol, ajuda en el tractament d'anèmies o problemes dermatològics com la pell atòpica.

L'associació porta cinc anys investigant des de la granja de Puigpardines per aconseguir una llet d'euga de qualitat. Treballen amb més de vint granges a Catalunya (3) i la resta a Bèlgica i Holanda i és la combinació de totes elles el que els ha permès arribar trobar el nivell òptim i que tota la llet que venen congelada tingui les mateixes propietats. La capacitat de producció és d'unes 1.800 caixetes de llet d'euga al mes.

Pel que fa a la distribució, compten amb més de 220 punts de venda (botigues col·laboradores) i una trentena de botigues més al País Basc, Galícia i Andalusia. La idea, però, és poder estar presents a més llocs. També tenen una botiga online al web des d'on es poden fer comandes.