El submarí científic Ictineu 3 inicia una campanya d'exploració dels fons marins d'aigües catalanes de la Costa Brava. Una col·laboració entre Ictineu Submarins i el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, CASC, permetrà documentar millor els jaciments coneguts, i ampliar la carta arqueològica fins a molta més profunditat.

La campanya, dirigida pel CASC, es desenvoluparà en aigües de Sant Feliu de Guíxols, Palamós i Llafranc, investigant llocs com el Rec de Begur, o l'entorn de les illes Formigues, escenari de molts naufragis fortuïts i de fets històrics com la Batalla de les Formigues de 1285 entre la flota catalana i la francesa, descrita molt detalladament a les cròniques de Ramon Muntaner.

Aquesta campanya dóna continuïtat a la que van fer l'any passat al Port de la Selva i pretén ser l'embrió d'un seguit de campanyes pluridisciplinars en col·laboració amb administració, universitats, centres de recerca i entitats. Un projecte ambiciós, a 5 anys, per contribuir a conèixer millor el patrimoni cultural i natural submergit.

El Museu d'Arqueologia de Catalunya farà una convocatòria de premsa al final de la campanya on es presentaran els primers resultats científics.

Una campanya de micromecenatge per co-finançar l'exploració científica

En aquesta col·laboració el CASC, a més de dirigir la campanya, hi aporta la logística, el vaixell de suport, els submarinistes, etc. Per la seva part, Ictineu Submarins aporta l'Ictineu 3, els pilots i l'experiència d'operació amb submarí. Resta doncs cobrir les despeses de mobilització, assegurances, operació i manteniment del submarí.

La capacitat econòmica de l'empresa permet oferir com a molt 3 o 4 dies d'immersió en total, però l'objectiu és fer al menys 3 dies d'immersió cada setmana durant tot el mes d'octubre per poder explorar i documentar una zona més àmplia. Per a això es necessita suport econòmic addicional i per això l'equip de l'Ictineu 3 re-orienta la campanya de micromecenatge que tenia oberta per a aconseguir els 27.000 € que permetran assegurar al menys 12 immersions i d'aquesta manera posar el submarí al servei de la ciència i de la societat.

L'Ictineu 3 és probablement el projecte tecnològic amb més suport de micromecenatge, de la Unió Europea, amb més de 2.000 col·laboradors i més de 200.000€ recaptats en tres campanyes. Gràcies a ells el submarí ja és una realitat i ja està a disposició de la ciència.

L'equip de l'Ictineu 3 fa una crida a patrocinadors i petits mecenes a contribuir econòmicament en l'exploració de les costes catalanes, ara que el país disposa d'un dels millors submarins científics del món