10 de setembre de 2016
10.09.2016
Castelló d'Empúries

Jordi Savall homenatja a Ramon Llull a Castelló d'Empúries

El compositor ha presentat una obra inèdita, en motiu del 700 aniversari de la mort de Llull, en presència del conseller de Cultura, Santi Vila

10.09.2016 | 08:53

El director Jordi Savall ha presentat a la basílica de Santa Maria una versió "inèdita" de l'espectacle ´Ramon Llull: temps de conquestes, de diàleg i desconhort´, que ja va portar amb anterioritat a Palma i Barcelona en el marc de les celebracions de l'any Llull. Ha estat en el marc de la 26a edició del festival Terra de Trobadors de Castelló d´Empúries. En aquesta ocasió, Savall ha volgut deixar-se portar per les antigues tradicions de la improvisació, amb fusions orientals i medievals. Amb la formació Hespèrion XXI al capdavant, el concert ha unit músiques de tradició cristiana, jueva i musulmana i textos de la vida de Llull narrats pels actors Jordi Boixaderas i Sílvia Bel. Una aposta encertada que el mateix Savall reconeix que es tracta d'un "repte" que li feia especial il·lusió.

En una basílica de Castelló d'Empúries plena a vessar el director Jordi Savall ha homenatjat l´escriptor i filòsof mallorquí Ramon Llull en motiu del 700 aniversari de la seva mort. Tot i que l'espectacle "Ramon Llull: temps de conquestes i desconhort" ja s'havia estrenat, l'obra que Savall a portat a Castelló d'Empúries ha estat inèdita. El mateix músic ho definia com "un repte" perquè es tracta de lligar músiques antigues amb textos d'una manera àgil. Uns textos recitats per una esplèndida Sílvia Bel i un contundent Jordi Boixaderas.

La inauguració de la 26a edició del festival ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila i de l'alcalde de la vila, Salvi Güell. Els dos s'han vestit per l'ocasió amb una camisa d'època, com la majoria de públic que copava la basílica.

El concert ha rebut dues grans ovacions, la de l'inici quan ha aparegut Savall a al capdavant de de la formació Hespèrion XXI i al final quan ha acabat el concert amb un llarg aplaudiment per part dels assistents. Un concert sobri i que ha evocat a una altre època i que alhora ha servit per introduir encara més la figura i la personalitat de Ramon Llull.

Prop d'una setantena d'entitats locals castellonines tenen cada any un paper destacat en el certamen. Tant és així que han organitzat i protagonitzat l'espectacle inaugural, dirigit per Martí Torras, i que ha donat pas a una cercavila amb Berros de la Cort, Strella do Gia, Graiatus, Cobla de Mitja lluna i Ministrers de l'Aixada.

El tradicional sopar medieval ha estat amenitzat amb escenes de la Taverna di Enrico amb Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Hi ha hagut actuacions musicals com a presentació a cada plat i vol de rapinyaires.

Carrers medievals plens

Del vuit a l'onze de setembre es fa aquesta 26a edició del Festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries que porta una gran quantitat de visitants. Els carrers del casc antic es tallen al trànsit, s'engalanen amb motius medievals i es recreen escenes de l'època. L'any passat van visitar la ciutat unes 45.000 persones. Molts són turistes francesos que aprofiten la proximitat amb França per venir a veure una de les mostres medievals amb més història de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook