07 de setembre de 2016
07.09.2016
Perpinyà

La Catalunya Nord augura una participació "massiva" a la manifestació pel 'País Català'

Representants del món cultural, social, econòmic i polític reclamen que el nom de la macroregió del sud inclogui la catalanitat

07.09.2016 | 07:59
Els pobles reclamen ser ´Pays catalan´ a la nova regió.

La plataforma 'Sí al País Català' ha convocat aquest dissabte a la tarda una manifestació a Perpinyà per reclamar que el nom de la nova macroregió del sud de França inclogui una referència a la catalanitat. S'espera una assistència "massiva", d'almenys 5.000 persones, i de caire "transversal", gràcies a les adhesions confirmades de desenes d'entitats socials, culturals, sindicals i empresarials de la Catalunya del Nord. També se sumaran a la marxa partits polítics com CDC, ERC, el Partit Comunista Francès (PCF) i Moviment per França (MPF). L'acte reivindicatiu tindrà lloc abans del pronunciament de l'òrgan consultiu del Consell d'Estat, que té fins l'1 d'octubre per dirimir sobre la legalitat del nom ja triat, 'Occitània'.

Sota la capçalera 'Sí al País Català', la marxa arrencarà a les tres de la tarda de la Plaça de Catalunya i recorrerà uns quatre quilòmetres del centre de la ciutat. L'itinerari pot patir variacions si així ho aconsellen les forces de seguretat i els cossos policials.

"Serà la primera vegada que, de manera massiva, Perpinyà viurà una manifestació en favor de la catalanitat i del nostre país. Al territori hi ha ganes d'afirmació catalana i de posar el nostre futur en les nostres mans", ressalta un dels organitzadors, Jordi Vera, líder de CDC a la Catalunya del Nord.

A banda de reivindicar el nom 'Occitània-País Català', també defensen que la Catalunya del Nord esdevingui "una regió autònoma" dins de l'Estat francès. Segons diuen, el model "recentralitzador" endegat per París pot significar la "desaparició" de la diputació departamental, "la única institució catalana que existeix a França", en paraules de Vera. "És una institució pròpia, una manera de governar-nos i ja no en tindrem cap altra", ha alertat.

El manifest de la campanya 'Sí al País Català' ha recollit més de 25.000 signatures en paper per carrers, places i mercats del territori i ha aconseguit 13.500 adhesions 'online'. A més, aquests darrers dies s'han repartit 60.000 pamflets informatius de la manifestació i el web de la plataforma rep unes 250.000 visites diàries.

Un procés que ve de lluny

El procés de tria del nom de la macroregió del sud de França, que aplegarà en un sol ens administratiu catorze departaments, ha generat un intens debat al territori i forts maldecaps als governadors locals i estatals.

Els ciutadans van poder dir-hi la seva en una consulta que va durar més d'un mes entre el maig i el juny i que va donar l'opció 'Occitània' com a vencedora. Més tard, el Consell Regional dels Pirineus-Mediterrània va ratificar la designació.

Amb tot, els sectors catalanistes van iniciar una campanya per aconseguir incorporar al nom un afegit: 'País Català'. Creuen que, d'aquesta manera, es representarà les diferents sensibilitats, llengües, històries i orígens que hi ha al territori.

De mica en mica, la reivindicació s'ha anat estenent arreu, fins al punt que 147 dels 226 alcaldes de la Catalunya del Nord han anunciat públicament el seu suport a la causa.

Desenes d'entitats d'àmbit social, cultural, sindical, econòmic i empresarial també han donat suport a la campanya i han confirmat la seva assistència a la manifestació de dissabte a Perpinyà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook