Un viatge a l’Àrtic, d’on el fotògraf figuerenc ha tornat fa pocs dies, és el resultat d’haver obtingut el primer premi del concurs 'Oceans of Life', organitzat per Birdlife South Africa. Durant onze dies ha viatjat a bord d’un vaixell trencagels a Salvard, un arxipèlag a mig camí de Noruega i el Pol Nord, captant imatges espectaculars.

El fotògraf submarí Albert Ollé Callau narra la sensació d’aïllament i de silenci indescriptible que ha viscut recentment durant un viatge molt especial a Svalbard, un arxipièlag situat a mig camí entre Noruega i el Pol Nord, que li ha permès presenciar i fotografiar paisatges espectaculars, anar en caiac pels fiords, veient el trencament del gel de les glaceres o remar enmig dels icebergs acabats de formar. Ollé va obtenir el primer premi del concurs de fotografia Oceans of Life, organitzat per BirdLife South Africa, per una fotografia de l’ull d’un pop titulada 'An Eye in the Dark'. El premi, esponsoritzat per la companyia de Viatges australiana Aurora Expeditions, ha consisitit en un viatge d’11 dies a bord d’un vaixell trencagels rus d’origen científic per Svalbard.

L’expedició per l’Àrtic amb el vaixell Polar Pioneer, amb capacitat només per a una cinquantena de viatgers, li ha deixat moments únics. “Banyar-me a 81ºN, amb l’aigua a 2ºC, veure els ossos polars de ben a prop, en el seu hàbitat dominat únicament pels colors blau i blanc, estar desorientat pel sol de mitja nit (24 hores de llum solar) o caminar per la tundra i per llocs encara no cartografiats (ja que a causa de l’escalfament global fa poc que han quedat descoberts del gel)” explica Ollé són privilegis de viatjar en aquest tipus de vaixell “que permetia als passatgers baixar a terra amb barques pneumàtiques”. La tripulació era russa amb una gran experiència en navegació a l’Àrtic i a l’Antàrtic i els guies de diverses nacionalitats són glaciòlegs, biòlegs, botànics, experts en aus i mamífers marins, estan molt ben preparats i són excepcionals”.

Si bé la imatge de l’ull d’un pop, un molusc força comú, pot semblar que no té res especial, assenyala l’autor, la seva creativitat i enfoc van fer que el jurat l’escollís entre totes les fotografies arribades de tot el món. Tant la fotografia guanyadora com dues finalistes captades igualment en aigues empordaneses, han estat exposades a l’Izicko South African Museum de Ciutat del Cap, Sud-àfrica. Ollé que fins al moment no ha realitzat cap exposició fotogràfica, es mostra satisfet que les seves imatges s’hagin pogut veure a la mateixa sala on es va fer l’exposició del Wildlife Photographer of the Year, un dels concursos més prestigiosos del món.

Realitzar aquest viatge, ha estat per a Ollé una experiència única, que ha permès al fotògraf figuerenc reviure la seva passió per la fotografia submarina, que últimament, comenta, ha tingut aparcada un temps: “Després de fer immersió amb taurons blaus enmig de l’oceà Atlàntic, em va costar tornar a fer el mateix tipus de fotografia que havia fet fins aquell moment, així que la vaig deixar una mica de banda i em vaig dedicar a presentar les imatges a concursos que em semblaven interessants, així les fotos que tenia abandonades al disc dur veien la llum i jo no em desvinculava del tot del món submarí”.

Difondre els secrets del mar

Difondre la vida oculta del mar i dels oceans és un dels objectius de la majoria de fotògrafs submarins, també transmetre consciència del que tenim, per tal de protegir-ho i conservar-ho per a les noves generacions. En aquest sentit Ollé ha fet conferències i ha publicat algunes fotografies en revistes especialitzades.

Desempolsar imatges per presentar a concurs, li havia donat ja moltes altres satisfaccions: 4 mencions honorífiques al Monochrome Awards 2015, 2 taurons blaus dins la categoria de Natura i 2 de models a dins l’aigua a la categoria Fine Art, 3 fotos finalistes al Golden Turtle 2015 de Rússia i 5 fotos a la ronda final del Wildlife Photographer of the Year 2015, “segurament el concurs de fotografia de natura més prestigiós i cobejat del món”, assegura, tot i que ha estat amb l’Oceans of Life, que ha obtingut el que és el seu quart primer premi.

L'art de retratar persones sota l'aigua

Fa més de 20 anys que practica el submarinisme, tot i que els darrers anys ha aparcat la fotografia submarina i ha aprofitat per presentar-se a alguns concursos internacionals de fotografia, “dels quals ha quedat molt satisfet amb els resultats obtinguts” explica el figuerenc Albert Ollé Callau. Actualment ha començat a retratar persones a dins l’aigua amb la complicitat de models professionals com Ninette Shibara, a la foto, i es mostra encantat. Els resultats de les sessions, obertes a tothom, es poden veure a www.photouw.com. FIGUERES | s.f.