Salt és la república de la solidaritat i de la diversitat. Amb aquest lema, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) confia a omplir el passeig dels Països Catalans de Salt el proper 11 de setembre. Tot i que el ritme de les inscripcions de moment no ha estat frenètic, l'entitat ha anunciat aquesta setmana que més de 100.000 persones ja s'han registrat per confirmar la seva assistència a un dels cinc punts de l'acte de la Diada de l'ANC (a part de Salt, la mobilització també es farà a Barcelona, Tarragona, Lleida i Berga).

En el cas de Salt, l'entitat calcula que l'11 de setembre unes 60.000 persones omplin un traçat de més d'un quilòmetre del passeig dels Països Catalans d'aquest municipi (des del carrer de Cervantes fins al carrer de Miquel Martí i Pol).

L'espai s'ha dividit en sis trams que estan assignats a sis comarques gironines: el Gironès, la Selva, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany. Segons l'última actualització de les inscripcions, tots els trams tenen una baixa ocupació excepte dos: el del Gironès i el de la Selva (amb poca ocupació).

De fet, el càlcul de les 60.000 persones sorgeix de la suma dels gironins que s'han inscrit en els actes anteriors de l'ANC per la Diada. La coordinadora de l'entitat a Salt, Carme Cunillera, es mostra convençuda que el passeig dels Països Catalans s'omplirà el proper 11 de setembre, ja que remarca que el fet que la mobilització sigui a Salt «facilita» el desplaçament. «És millor que sigui a prop», subratlla Cunillera, que recorda que fer un acte descentralitzat és una decisió «valenta» que busca la participació del territori.

Així mateix, aquests dies l'organització ultima els preparatius de la mobilització que es farà d'aquí a dues setmanes. De moment, l'ANC de Salt manté activa la crida per incorporar voluntaris per a l'acte de la Diada. Cunillera concreta que l'entitat ja compta amb unes 170 persones voluntàries, malgrat que apunta que es necessiten alguns voluntaris més per al desenvolupament de l'activitat, en aspectes com -per exemple- el control de la mobilitat.

En aquesta línia, Cunillera avança que l'ANC treballa per habilitar zones d'aparcament a Salt per la mobilització de la Diada, tot i que recomana fer servir el transport col·lectiu que s'organitza -amb l'ús d'autobusos- des de diferents municipis gironins.