La compra de l'edifici que inclou el pis que va veure nèixer el geni Salvador Dalí a Figueres es va fer efectiva entre els anys 1995 i 2001. Des d'aleshores, s'han fet múltiples anuncis i promeses de finançament que, de moment, mantenen la reforma de la casa natal del pintor en suspens.

Primer amb el conveni del Ministeri d'Habitatge el 2008 que es comprometia a assumir totes les obres, després el 2011 amb un nou anunci d'una inversió plurianual de l'Estat. Finalment, el govern municipal va anunciar a finals de l'any passat que assumiria una inversió en tres anualitats i que se sumarien a un compromís de mig milió d'euros per part del Govern central. Al juliol, a més, es va demanar un ajut d'un milió al Feder. De moment, però, no hi ha resolució oficial de cap d'aquestes peticions.

Ahir el diputat al Congrés pel PSC, Marc Lamuà, va exigir durant una visita a l'edifici que l'Estat compleixi amb el compromís i va alertar que presentarà tot tipus d'iniciatives parlamentàries per aconseguir desencallar d'una vegada per totes el projecte, redactat des de 2011.

La visita la va fer acompanyat del primer tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), el regidor d'Esports, César Barrenechea (PSC), i l'arquitecte municipal, Joan Falgueras. L'objectiu era conèixer de primera mà l'actuació que des de fa anys està sobre la taula per reclamar, va dir, via preguntes parlamentàries i una proposició parlamentària per saber com està la inversió i, si cal, incrementar-la.

Per a Lamuà l'obertura de la casa contribuiria a potenciar la marca internacional de Dalí i l'atractiu turístic de Figueres, alhora que complementària el recorregut dalinià a la ciutat. I, a jutjar per l'estat en què es troba l'interior de l'edifici, sembla que la rehabilitació urgeix. A banda del deteriorament habitual d'un lloc deshabitat des de fa gairebé vint anys, hi ha coloms.

El Govern té clar que vol desencallar el projecte però, de moment, tot i els terminis anunciats i les intencions, la data continua essent una incògnita.

Una obra de 2,5 MEUR

La reforma prevista al projecte executiu aprovat i que es pretén aprofitar té un cost estimat de 2.511.000 euros. Dels quals, el consistori preveu pagar 1.473.700 euros entre 2017-2019. Per completar la inversió, a banda dels 500.000 euros reclamats a l'Estat, l'Ajuntament de Figueres també ha demanat una subvenció de 1.037.000 euros al Feder 2014-2020.

El pla de reforma previst preveu que l'accés a l'edifici, el punt d'informació turística i la botiga-llibreria s'ubiquin a la planta baixa, on el pare de Dalí tenia la notaria. L'entresòl, l'espai on va néixer l'artista, seria una casa museu dedicada a la memòria familiar dels Dalí.

La casa de joventut

El geni empordanès va nèixer en aquest edifici però només hi va viure fins als vuit anys, quan es va traslladar uns metres més endavant a la casa Mas Roger. Allà, la família hi va viure des del 1912 fins als anys 40. En aquest habitatge és on Dalí va passar la joventut i va pintar alguns dels seus quadres més famosos.

Mostrar al públic aquest espai tancant el cercle dalinià a la ciutat és un altre dels temes pendents de Figueres. Tal com es va avançar fa unes setmanes, l'Ajuntament i els veïns que hi viuen estan treballant en un conveni que reguli visites guiades a l'espai. Conscients, diuen, del gran valor que té l'edifici. Per alguns, fins i tot, superior al de la casa que el va veure nèixer.