El periodista i escriptor gironí Narcís-Jordi Aragó ha mort aquesta tarda a l'edat de 84 anys. President d'honor de la Fundació Rafael Masó, estava casat amb la pintora Mercè Huerta, qui precisament va traspassar el juliol de l'any passat. Malgrat ser associat al món dels mitjans de comunicació, Aragó va començar a treballar com advocat, després de llicenciar-se en dret a la Universitat de Barcelona per més tard, cursar estudis de periodisme a l'Escola Oficial de Madrid.

Al llarg de dues dècades, entre 1957 i 1977, Narcís-Jordi Aragó va exercir d'advocat, una professió que va alternar amb el periodisme. Va col·laborar amb Ràdio Girona entre el 1955 i el 1963, conduint diversos programes. També va treballar per diverses revistes i setmanaris, ocupant diverses funcions, com la publicació "Vida Catòlica" o la revista "Presència", de la qual va ser director.

Narcís-Jordi Aragó va ser un dels fundadors de l'Associació de Premsa de Girona, el 1977, a més d'impulsar a mitjans de la dècada dels vuitanta el Col·legi de Periodistes de Catalunya. La seva tasca ha rebut nombrosos reconeixements, ingressant com a membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts, des del 1987, i rebent una Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya, el 2002.

El periodista i escriptor gironí Narcís-Jordi Aragó ha mort aquest dilluns al migdia a l'edat de 84 anys després d'una llarga malaltia. Aragó havia escrit més d'una quinzena de llibres, entre els quals destaquen 'Girona grisa i negre' i 'Periodisme sota sospita', havia col·laborat en diversos mitjans i dirigit les publicacions 'Presència' i 'Revista de Girona'. A més, va ser el primer president del Col·legi de Periodistes a Girona el 1985. El 2002, va rebre la Creu de Sant Jordi i des de 1987 era membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. El febrer de 2015, juntament amb la seva dona, la pintora Mercè Huerta (que va morir el juliol passat) van cedir tot el seu fons a l'Ajuntament de Girona. L'escriptor era nebot de l'arquitecte noucentista Rafael Masó i va donar la seva casa natal, al carrer Ballesteries de Girona, per ubicar-hi la seu del museu.

El periodista i escriptor Narcís-Jordi Aragó ha mort aquest dilluns després d'una llarga malaltia. Durant dècades ha estat una de les veus autoritzades del periodisme gironí. Entre el seu llegat deixa més d'una quinzena de publicacions, entre les quals destaquen 'Girona grisa i negre', 'Periodisme sota sospita' o 'La Devesa, paradís perdut'.

Va ser col·laborador de diversos mitjans i també va dirigir les publicacions 'Revista de Girona' i 'Presència'. Fou cofundador de l'Associació de Premsa de Girona (1977) i el 1985 va ser el primer president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Girona.

Clau per conservar el llegat de Rafael Masó

També va ser clau en la conservació del llegat del seu oncle, l'arquitecte noucentista Rafel Masó, ja que va cedir la casa natal a l'ajuntament per tal d'ubicar-hi la casa museu que du el seu nom. Fins aquest dilluns, Aragó ha estat vivint a la tercera planta d'aquest edifici, situat al carrer Ballesteries de la capital gironina. L'escriptor i periodista ha mort a casa acompanyat de familiars.

Juntament amb la seva dona, la pintora Mercè Huerta, van cedir tot el seu fons a l'Ajuntament de Girona el febrer de 2015. Entre d'altres, la donació inclou l'epistolari del periodista amb més d'un miler de personalitats de l'època, treballs i documentals formats, per exemple, per textos de Carles Rahola o 500 diapositives a color de Girona entre 1950 i 1990

Reaccions a la xarxa

La mort de Narcís-Jordi Aragó ha deixat diversos comentaris a les xarxes per part de diferents personalitats. Per una banda, el president de la Generalitat i exalcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha lamentat el decés i ha assegurat que era "mestre de periodistes i indispensable en la salvaguarda del patrimoni de Rafel Masó'.

També s'ha pronunciat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en viatge oficial a Ucraïna on participa a l'Assemblea Internacional de Ciutats Associades. "Commoguda per la trista notícia de la mort de Narcís-Jordi Aragó. Un referent gironí que trobarem a faltar. Descansa en pau", ha escrit al seu compte de Twitter. L'exalcalde Joaquim Nadal també s'ha fet ressò de la notícia i ha reconegut que va ser un "testimoni excepcional de la vida gironina".