El 19 de juliol de 1986 està marcat amb lletres negres de dol i sutge a causa de diversos incendis forestals que van afectar tota l'Albera i que van arribar a calcinar unes 30.000 hectàrees. El fet més greu registrat, a part de les importants pèrdues econòmiques i ambientals, va ser l'accident d'un avió de Protecció Civil francesa que es va estavellar a les comes de l'Infern.

Les restes d'un imponent DC-6 de la Protecció Civil són encara avui visibles al capdamunt de la serralada de l'Albera, a sota del puig Neulós, entre la Jonquera i Cantallops. Els quatre tripulants que poc abans havien sortit de Marsella per ajudar a les tasques d'extinció del gran incendi de l'Albera hi van perdre la vida la tarda del 19 de juliol de 1986.

Els experts calculen que aquells focs de fa trenta anys van arribar a calcinar unes 30.000 hectàrees de la majoria de termes municipals del nord de la comarca. La Jonquera sola va perdre 2.426 ha en una jornada. Les flames van arribar fins a les cases de molts de pobles, des de Capmany fins a Rabós, passant per la resta de municipis de l'Albera.

El fet més tràgic va passar a quarts de quatre de la tarda. El DC-9 acabava de llençar un dipòsit d'aigua amb retardant vermell per la zona de la serra dels Canals. El pilot inicia l'enlairament després de volar baix però no en fa prou i, de manera dramàtica, l'aparell s'estavella a la paret rocosa de la coma de l'Infern, pocs metres abans de poder superar el coll de Canals.

A causa de l'impacte van morir els quatre tripulants -Jean Pierre Davenet, Jacques Ogier, Roland Denard i Jacques Lebel. L'avió anava carregat de combustible i l'impacte va provocar una gran bola de foc que, segons molts testimonis, encara va atiar més el foc que estava empès per la tramuntana.

Les restes de l'avió han quedat allà per sempre més. Són el testimoni d'una tragèdia en la qual van perdre la vida uns herois.

Una placa recorda aquell tràgic fet

El mes de setembre de 1986 es va col·locar una placa d'homenatge als quatre tripulants del DC-6 morts en el sinistre del 19 de juliol. La placa i les restes de l'avió són avui un lloc de peregrinatge d'excursionistes, familiars de les víctimes i curiosos que volen veure un avió clavat a l'Albera.