La forta calorada ha fet disparar aquest dissabte els termòmetres arreu de Catalunya, amb especial incidència a les comarques del Prepirineu, de Ponent i també de Girona. Segons dades de les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a les cinc de la tarda destaquen registres caniculars com els 39,5ºC de Tremp, els 39,4º d’Alcarràs (Segrià), els 39ºC de Lleida-la Bordeta, els 38,2º d’Olot, els 38,1ºC d’Oliana (Alt Urgell) o els 38º que compartien les poblacions d’Organyà (Alt Urgell), Anglès (Selva), Torres de Segre (Segrià) i Solsona. A l'Alt Empordà el termòmetre ha rondat els 34 i 35º en alguns punts. L’SMC manté vigent un avís de calor arreu de Catalunya per aquest cap de setmana, ja que dissabte es podran registrar temperatures màximes extremes a tot el territori excepte al litoral. De cara a demà diumenge es mantindrà l’episodi de calor però disminuirà la seva intensitat i probabilitat.

Paral·lelament, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha emès una prealerta del pla Infocat per l’elevat risc d’incendi forestal a conseqüència de l’episodi de calor, amb la baixada de les humitats relatives i l’entrada de vent en algunes zones afegit a la gran mobilitat d’aquestes dates. Sobresurten com a zones de major risc les Terres de l’Ebre, Tarragona, Girona i el sud de la Catalunya Central. Per la seva banda, i davant aquest elevat risc d'incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha decidit incrementar les mesures a les comarques més afectades i restringir, per exemple, els accessos al Massís del Montsant. Els Mossos d’Esquadra i Agents Rurals vetllaran pel compliment d’aquestes restriccions.

Paral·lelament, en els municipis en què s’activarà el Pla ALFA 3 se suspenen totes les autoritzacions d’activitats que poden generar perill d’incendi forestal. Pel que fa als treballs de sega de cereal, les màquines que treballin en aquests municipis hauran de comunicar l’inici de l’activitat i la seva situació al Cos d’Agents Rurals i caldrà que disposin de mitjans d’extinció d’incendis addicionals. En total seran 46 els municipis afectats pel nivell 3 del Pla ALFA, on no es prohibirà la sega però s’intensificaran els controls, obligant a haver-hi mitjans d’extinció extraordinaris que acompanyin els treballs.