La iniciativa solidària 'Cap nen sense bigoti', impulsada per l'Obra Social 'la Caixa', s'ha tancat amb 550.000 litres de llet recaptats en favor de les famílies en situació de vulnerabilitat ateses pel Banc dels Aliments en el marc de la campanya. A tot l'Estat aquesta acció ha aconseguir reunir 1,5 milions de litres de llet, una xifra que permetrà a 125.000 persones en risc d'exclusió social arribar al consum mínim de llet que es marquen els bancs dels aliments -un litre per persona a la setmana- durant tres mesos. A més dels ciutadans, la iniciativa també ha mobilitzat diferents empreses del sector de la restauració i diverses personalitats del món de la cultura i l'esport que "s'han posat el bigoti" per la causa.

La totalitat dels donatius a Catalunya es destinarà a satisfer les necessitats anuals de llet de les famílies ateses pel Banc dels Aliments, que sumen 235.637 persones a tot Catalunya —més de 41.000 de les quals són infants d'entre 1 i 16 anys— amb dificultats per accedir regularment al consum d'aliments bàsics, com la llet.

Els donatius altruistes dels ciutadans s'han recollit físicament a les 1.394 oficines de CaixaBank repartides per tot el territori i als centres associats a l'Obra Social 'la Caixa' com els CaixaForum de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, CosmoCaixa, i als 57 centres propis de gent gran de l'entitat. Així mateix, s'ha pogut col·laborar a la campanya a través de diferents canals electrònics, com ara la pàgina de microdonatius de 'la Caixa', l’enviament de SMS, el portal de l'entitat, Línia Oberta i CaixaMòbil.

A més, 'Cap nen sense bigoti' ha comptat amb la complicitat i la solidaritat d'empreses del sector de la restauració. Així mateix, personalitats del món cultural i esportiu, com Ferran Adrià, Shakira, Xavi Hernández, sor Lucía Caram, Raphael o María Valverde, han difós la causa a les xarxes socials "posant-se el bigoti" pels més desafavorits. Els seus donatius s'han sumat, també, a l'aportació de 100.000 litres de llet feta per l'Obra Social 'la Caixa'.

Els bancs dels aliments catalans van distribuir l'any passat 4,39 milions de litres de llet, però encara hi ha dèficit. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) apunta que, de mitjana, un got diari de 200 mil·lilitres de llet de vaca proporciona a un menor de 5 anys el 21 % de les seves necessitats de proteïnes i el 8 % de les de calories i nutrients.