El Banc dels Aliments de Girona ha augmentat un 9% el menjar distribuït arreu de la demarcació i, per primer cop, ha superat els 3 milions de quilos repartits. Segons recull la memòria del 2015, que l'entitat ha fet pública aquest dijous, l'any passat es van recollir 3.049.845 quilos d'aliments. El president del banc, Frederic Gómez, assegura que bona part d'aquest increment es deu a la "solidaritat" dels ciutadans, que s'impliquen en els recaptes que es van fent periòdicament. A més, Gómez subratlla que ara es fan donacions "de més qualitat", atenent a les crides del banc, perquè de l'arròs i la pasta s'ha passat a les conserves i a l'oli (productes de més valor). Durant l'any passat, el Banc dels Aliments va aportar menjar a 38.443 persones, a través de 105 entitats benèfiques. Són menys que ara fa dos anys. En part, concreta Gómez, perquè la crisi ha fet que hi hagi immigrants que hagin decidit retornar als seus països d'origen, i en part també per "la major exigència i control" que es fa de les entitats receptores.

Durant l'any passat, el Banc dels Aliments de Girona ha continuat augmentant els aliments que, a través d'entitats benèfiques, fa arribar a les persones més necessitades. Segons recull la memòria del 2015, en total s'han aconseguit i distribuït 3.049.845 quilos de menjar. És un 9% més en comparació amb el 2014 (aleshores, van ser 2.799.969 quilos).

El president de l'entitat, Frederic Gómez, subratlla que bona part d'aquest increment es deu a l'onada de solidaritat que va moure el Gran Recapte (fet a finals de novembre). Hi van participar 4.000 voluntaris i es van aconseguir recollir 538.370 quilos de menjar.

"Es tracta d'una xifra lleugerament superior a la del 2014, però allò més significatiu és que el valor nutritiu i econòmic dels aliments recollits ha anat a l'alça", precisa Gómez. En aquest sentit, el president agraeix a la ciutadania haver aportat més conserves i olis, atenent la crida de l'entitat, davant les donacions de pasta i arròs que solien ser el gruix d'altres anys.

Productes làctics i fruita fresca

Segons recull la memòria, dels més de 3 milions de quilos d'aliments que es van repartir, un terç corresponen a productes làctics (680.043) i fruita fresca (592.383). A aquests, els segueixen la pasta i l'arròs, les begudes, els llegums i fruits secs, l'oli i el pa i brioixeria. El llistat es completa amb d'altres productes, com carns i verdures (tant fresques com en conserva), sucre, formatge i ous, congelats, xocolates, melmelades i sopes.

Pel què fa a l'origen dels aliments, un 28% procedeixen del Gran Recapte i altres col·lectes (850.069 quilos); un 25%, de les retirades de fruites i verdures (757.478); un 23%, de les aportacions que tres cops a l'any fa la Unió Europea (710.470); un 16%, de la indústria agroalimentària (497.967), i la resta es reparteix entre minves de supermercats, compres per donacions o altres bancs d'aliments.

Menys beneficiaris

L'any passat, el Banc dels Aliments va aportar menjar a 38.443 beneficiaris, que reben els aliments a través de 105 entitats benèfiques. Són menys que ara fa dos anys (aleshores, la xifra d'atesos se situava en 39.339 persones).

Segons indica la memòria, "una de les raons d'aquesta disminució és la major exigència i control, per part dels serveis tècnics del Banc dels Aliments, de les entitats receptores i de les persones que atenen". L'altre motiu, precisa Frederic Gómez, fa referència al fet que, amb la crisi, hi ha hagut immigrants que han decidit retornar als seus països d'origen.

A hores d'ara, el president del Banc dels Aliments també precisa que les lleixes del magatzem que tenen a Girona estan "bastant buides". Ja s'han repartit totes les donacions procedents del Gran Recapte i també les que ha donat la Unió Europea a principis d'estiu. Això fa que, pràcticament, aquell menjar que arriba surti del banc sense passar massa temps a les lleixes.