Nit llegendària la que s’ha viscut aquest dissabte a Calella de Palafrugell, al Baix Empordà. Després de 13 anys sense trepitjar Catalunya, el mític guitarrista Carlos Santana ha ofert un espectacle únic acompanyat per la seva banda habitual de músics. Un espectacle que ha fet embogir els 2.140 assistents que han omplert el Festival de Cap Roig. Les entrades per veure’l es van esgotar en menys d’una setmana. I és que el concert ha valgut la pena. Des del primer acord, l’artista ha mostrat perquè ocupa la quinzena posició en els 100 millors guitarristes de tots els temps, segons la revista Rolling Stone. La nit ha arrencat amb ‘Soul Sacrifice’ i ha comptat amb alguna de les peces del seu darrer àlbum publicat el passat abril ‘Santana IV’ com ‘Love Makes The World Go Round’ però també s’han pogut escoltar alguns dels seus grans ‘hits’ dels seus 40 anys de trajectòria com ‘Gypsy Woman’, ‘Maria Maria’ o ‘Corazón Espinado’ que han posat el públic dempeus. Tot això barrejat amb solos de bateria, guitarra i baix i els assistents cantant. “Aquest concert és per combatre el que passa en el món, tanta por; nosaltres estem aquí per recordar, amb estima, que tothom té dos coses dintre del seu cor que poden canviar el món per sempre: llum i amor”, ha assegurat Santana durant el concert.

La nit ha arrencat a ritme de ‘Soul Sacrifice’ i durant més de dues hores, Carlos Santana ha anat encadenant una vintena de cançons, una darrere de l’altra, com ‘Freedom in Your Mind’, ‘Gypsy Woman’, ‘Foo Foo’, ‘Are you Ready People’, ‘Samba pa Ti’, ‘Jingo’, ‘Sácalo’ o la mítica ‘Oye como va’. Peces d’antics discos i del seu darrer àlbum ‘Santana IV’ que va sortir publicat el passat abril. En concret, d’aquest darrer disc ha interpretat ‘Love Makes The World Go Round’. Es tracta d’un treball d’estudi que conté 16 obres noves. Peces que va gravar amb els mateixos músics amb qui va arrencar a principis dels setanta i amb qui va crear els primers àlbums que el van catapultar al panorama internacional.

En un principi, els 2.140 assistents s’han quedat mig sorpresos per l’energia de Santana, no obstant això, a mesura que avançava l’espectacle i sobretot quan ha començat a sonar ‘Maria Maria’, no s’han pogut quedar quiets a les seves cadires i han arrencat a saltar, ballar i aplaudir de mans mentre cantaven.

La majoria dels espectadors asseguraven que eren fans incombustibles i fidels de Santana. Provenien d’arreu de Catalunya i de fora del territori català. I és que veure Santana en directe no és fàcil. Concretament a Catalunya feia 13 anys que no venia. Per això les entrades van volar en menys d’una setmana. Aquest dissabte, com si es tractés d’un regal, s’han posat a la venda deu localitats més, a través de les xarxes socials. Les últimes que l’organització s’havia reservat, i que, de nou, han volat en pocs minuts.

Un cop més, Santana ha demostrat perquè ocupa la quinzena posició en la llista dels 100 millors guitarristes de tots els temps, segons la revista Rolling Stone. I és que amb Santana tot són grans xifres. Al llarg de 40 anys de carrera, el guitarrista ha venut més de 90 milions de discos, disposa de 100 milions de fans i ha rebut una desena de Grammy’s. A més, actualment Santana encapçala una residència anual a la House of Blues de l’Hotel Madalay a Las Vegas.

Aquest dissabte, i acompanyat per la seva banda habitual, un octet que compta amb figures tan destacades com el cantant Andy Bargas, el baixista Benny Rietveld - que va acompanyar a Miles Davis en els últims anys- o l’esposa de Santana i bateria Cindy Blackman, que va formar part del grup de Lenny Kravitz, han ofert un concert memorable.

A part dels solos de baix, guitarra, bateria o teclats, la nit també ha deixat instantànies claus com Santana acostant-se a un dels laterals de l’escenari perquè un espectador toqués la seva guitarra durant el concert o el mateix guitarrista cantant aniversari feliç, amb pastís inclòs, a un auxiliar del grup. “Com es troben? Tenen ganes? Energia? Sentiu fúria? Doncs vinga”, comentava el músic al principi del concert. Posteriorment, ha aprofitat petites pauses per llançar un missatge clar: “El concert d’aquesta nit és per combatre tot el que passa en aquest món, amb tantes pors. Nosaltres estem aquí per recordar-vos, amb estima, que tenim dos coses dins del nostre cor que poden canviar el món per sempre: llum i amor”, ha assegurat.

En aquest sentit, posteriorment Carlos Santana ha afirmat que feia música per “fer llum”. “Abans d’anar-me’n a l’altra món vull pau al món”, ha assegurat. L’espectacle ha acabat amb el públic dempeus aplaudint i cridant mentre Santana ha anat repassant a tots els membres de la banda, un dels quals ha aprofitat el moment per cantar una part de ‘Roxanne’. Un punt i final mític a una nit llegendària. Un dels adjectius més utilitzats entre els espectadors per resumir aquesta nit. No obstant això, alguns asseguraven que els hauria agradat escoltar més clàssics i ‘hits’ històrics com Europa.

Al concert s’hi ha pogut veure cares conegudes com el conseller d’Interior, Jordi Jané, la consellera de Treball, Dolors Bassa, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el director de la Fundació Bancària ‘La Caixa’, Jaume Giró, entre d’altres.