L'escriptor grec Petros Màrkaris va inaugurar anit el cicle de conferències 'Europa en la Cruïlla: crisi, refugiats i protagonistes', que forma part de la programació del Festival Portalblau de l'Escala. L'Alfolí de la Sal es va omplir de gom a gom amb més d'un centenar de persones que no es van voler perdre les reflexions de l'escriptor grec.

L'actual crisi europea va centrar bon part de la seva intervenció. Amb un to molt crític i bastant pessimista, Màrkaris va assegurar que el model europeu no funciona perquè està basat en una gran fal·làcia. "El gran problema de la Unió Europea és que hem convertit una unió econòmica en una falsa i abstracta unió política", va lamentar l'escriptor que va reclamar més política per superar la situació de col·lapse que viu Europa. "Amb el cosmopolitisme actual la situació s'ha agreujat molt més. Hauria de ser una unió política i cultural, no econòmica", va afegir abans de sentenciar que el model europeu actual no ofereix "ni sortides, ni esperances".

La propera activitat del cicle de conferències del Festival Portalblau tindrà lloc aquest dimecres, dia 20 de juliol, amb la conferència d'Òscar Camps, director de Proactiva Open Arms, entitat sense ànim de lucre que salva vides al mar de l'illa de Lesbos, on ajuda els refugiats a arribar a la costa grega. Tancarà el cicle la conferència del filòsfof i eurodiputat, Josep Maria Terricabras, el proper 29 de juliol. Totes les conferències tenen lloc a l'Alfolí de la Sal.

El proper cap de setmana es posen en marxa les actuacions musicals del Fesitval Portablau, amb el cicle de tasts de vins musicats 'DO RE VI'. La proposta maridarà les actuacions de Lídia Pujol (divendres dia 22 de juliol) i de Les Anxovetes (el dia 23 de juliol) amb vins de la DO Empordà.

El festival també programa les actuacions de Pablo Milanés, Rozalén, Josep Tero amb la col·laboració especial de Marina Rossell i Maria del Mar Bonet, Rafael Amargo i Quimi Portet. Entrades al web oficial.