Els plafons d'entrada al municipi francès del Soler incorporen, des del passat dimecres, la menció País Català. Es tracta d'un gest reivindicatiu per pressionar l'Elisi de cara a l'elecció definitiva de la designació oficial de la macroregió del sud. El nom Occitània Pirineus-Mediterrània triat pel consell regional, i prèviament votat en la consulta ciutadana, no han agradat certs sectors, que demanen una referència explícita als orígens de la Catalunya del Nord. D'aquesta manera simbòlica, l'alcalde i senador republicà de la comuna del Soler ha decidit donar suport i visibilitat a la campanya ciutadana que defensa el nom País Català com a "solució justa" davant del que qualifiquen com a "imposicions" polítiques. Les plataformes catalanistes fan una crida a la resta de consistoris de la regió a reproduir la mesura.

La decisió del consell regional d'anomenar Occitània, amb el subtítol Pirineus-Mediterrània, la regió que engloba Perpinyà i Montpeller ha desfermat una onada de crítiques entre certs sectors de la Catalunya del Nord, que han posat en marxa una recollida de signatures per mostrar la seva disconformitat amb la tria i, alhora, reclamar País Català com a nom definitiu. En menys de dues setmanes, han aconseguit més d'11.200 suports online.

L'anomenat Comitè Sí al País Català considera que la designació Occitània és "forana" i "imposada" per Tolosa i ha titllat d'"insípida" la denominació Pirineus-Mediterrània que es pretén posar com a subtítol. Davant d'aquestes opcions, País Català s'erigeix com a "solució justa", asseguren.

Malgrat que la ciutadania i el consell regional ja hi han dit la seva, l'última paraula la té l'Estat francès, que farà pública la seva decisió a l'octubre. A l'espera de conèixer-la, gestos com el del Soler insuflen aire als sectors catalanistes. Han aplaudit enèrgicament la "valentia" de l'alcalde i senador republicà François Calvet, que és el càrrec electe que ha promogut la incorporació del nom País Català als plafons de senyalització a l'entrada i sortida d'aquest poble d'uns 6.600 habitants.