L'Escola d'Estiu de l'Alt Empordà ha renascut, aquest juliol, de la mà del Moviment de Renovació Pedagògica, que agrupa, rere el eclam «Ep!» (l'Escola Parla!), professorat de tots els nivells educatius, de centres de tota la comarca. Aquest grup de professionals es mou amb l'objectiu clar d'impulsar la innovació i la millora educativa.

La I Escola d'Estiu, que té com a lema «Transformant l'educació a través dels llenguatges», s'ha programat a Figueres des d'aquest dimecres, dia 6, fins al 8 de juliol, i està oberta a la participació de tots els docents i els professionals relacionats amb el món de l'educació a l'Alt Empordà. En aquesta primera convocatòria, el nombre d'inscrits frega els 200.

Les ponències i els tallers, a càrrec d'experts de reconegut prestigi nacional i de mestres i professors que exerceixen la docència a la comarca, s'agrupen en un eix temàtic principal. "Per a aquesta primera edició, ens hem centrat en els llenguatges, i oferim tallers relacionats amb el llenguatge oral i escrit, musical, corporal, artístic i emocional. També oferim un taller específic de Mindfulness. El vam presentar en una xerrada que vam fer durant el curs i molta gent ens en va mostrar el seu interès", expliquen els professors del Moviment de Renovació Pedagògica.

Consciència plena

Cal destacar que el Mindfulness (o consciència plena) és l'energia de ser conscient i estar despert davant del que passa dintre i arreu nostre en el moment present. Aquest programa de formació en consciència plena és universal i secular i està dirigit a tots els mestres i educadors que desitgen cultivar la pau i el benestar a les seves vides, així com reduir l'estrès i l'ansietat creant, a la vegada, un clima més saludable, ètic i compassiu a les seves aules i escoles.

L'encarregat d'obrir l'Escola d'Estiu, amb una xerrada inaugural és el pedagog escalenc Mon Marquès (dimecres, 6 de juliol, 17.45 h. Sala d'Actes de l'Institut Narcís Monturiol). Ell parlarà sobre la importància que va tenir la Renovació Pedagògica a la nostra comarca en els seus inicis.

A continuació, es projectarà el documental Palabras de mamita, realitzat per les investigadores de la Universitat de Girona Natàlia Carbonell i Carla Ferrerós i també Robert Molina i Míriam Seguí. El film analitza les vivències personals i el periple de Joana Colom Llach, exiliada republicana, filla de Garrigàs, i la seva experiència de pèrdua de l'idioma en el marc de la desfeta de la postguerra.

En quatre seus de la ciutat

Per a aquest dijous, dia 7, es proposen sessions més pràctiques. Els assistents podran gaudir de diferents tallers paral·lels, que es presenten com a itineraris formatius, en què es treballaran diferents aspectes dels llenguatges. A la tarda, s'oferiran tallers més curts i específics sobre contes, museus, glosa i dansa.

L'itinerari formatiu té com a seus el Servei Educatiu de l'Alt Empordà, el gimnàs de l'Institut Olivar Gran, Museu de l'Empordà i Museu del Joguet. Aquests són els ponents i els temes de les seves exposicions:

"De grat aniria€" a càrrec de Lourdes Godoy i Quim Vilar. Es proposen activitats per treballar diversos aspectes del llenguatge poètic que ens portin de la lectura a la creació a partir de models.

"La poesia" a càrrec d'Àngel Rodríguez. El taller se centra en la poesia i els diferents gèneres actuals on es fa evident l'expressió poètica. La poesia és experiment i joc, una exigència vital i una forma de vida.

"De les lectures a les escriptures i viceversa" a càrrec de Jordi Mascarella. La sessió té tres eixos: Llegir i escriure en el marc escolar; lectures erràtiques, i escriptures monumentals i textos mal·leables.

"Mindfulness aplicat a l'educació" a càrrec de Pilar Aguilera. S'exploraran dinàmiques i estratègies d'ensenyament-aprenentatge per fer aflorar en les aules un ambient emocional més nutritiu, basat en la confiança i la receptivitat.

"La percussió corporal com a eina pedagògica" a càrrec de Lu Arroyo. Els assistents aprendran a fer música amb el seu cos a identificar com integrem continguts i habitem el cos per integrar continguts.

"Creació de cançons: Del text a la melodia" a càrrec d'Anna Roig. L'objectiu del taller és que els participants descobreixin el procés creatiu de l'Anna a l'hora de fer cançons, i que se'l puguin fer seu si volen crear les seves pròpies cançons o escriure'n amb els alumnes.

"L'art a través del llenguatge" a càrrec de Daniel López del Rincón. Es donen a conèixer les particularitats dels llenguatges tradicionals de les Belles Arts (pintura, escultura, arquitectura), per veure les seves possibilitats i limitacions.

"Escriptura creativa a l'aula" a càrrec de Joan Boher. Es realitzaran múltiples exercicis d'escriptura creativa; es farà una classificació i creació dels exercicis, i s'ensenyarà l'aplicació en el currículum escolar.

"Les emocions a partir del llenguatge" a càrrec de Ruth Ortín. Es partirà del joc i dels contes com a eina d'aprenentatge, integrant la música, i a través d'activitats participatives i dinàmiques, els participants aprendran, reflexionaran i concretaran aplicacions educatives a l'aula.

Deures sí, deures no

El divendres, 8 de juliol, l'Escola d'Estiu es clou, per una banda, amb una taula rodona, titulada Deures sí, deures no, amb la participació del psicòleg, educador i periodista Jaume Funes i de membres de la comunitat educativa de la comarca (9.30 h. Sala d'Actes de l'Institut Narcís Monturiol). Es debatrà a l'entorn de la disjuntiva sobre la idoneïtat d'encarregar tasques als alumnes o no fora de l'horari lectiu.

Tot seguit, el professor de filosofia Gregorio Luri tancarà l'Escola d'Estiu amb una xerrada titulada "La nova educació: progrés o retorn?".

Aquest gran esdeveniment educatiu té el suport i l'acompanyament del Servei Educatiu de l'Alt Empordà i de l'Ajuntament de Figueres, i la col·laboració d'entitats i administracions. La consellera d'Ensenyament, Meritxell Borràs, ha fet un escrit de presentació de les escoles d'estiu en què s'hi refereix dient que és "una oportunitat d'aprendre d'iguals i entre iguals".

Finalment, la mestra Júlia Bardera, en representació del Moviment de Renovació Pedagògica, ha definit l'Escola d'Estiu com "un espai de trobada en el qual els professionals puguin compartir experiències i dubtes que es troben en el dia a dia amb els infants o joves. D'altra banda, també veiem aquestes jorandes com una formació i un enriquiment dels professionals per a la seva tasca".