Ens trobem immersos de ple en la temporada estival i per tant les platges ja llueixen aquests dies plenes de gom a gom. Passar un dia a prop del mar pot ser un pla perfecte per a aquests dies de calor sufocant. No obstant això, cal anar amb compte i respectar al peu de la lletra les múltiples normes que regulen l'ús de les platges per evitar que una multa ens pugui malmetre el dia.

Encara que l'ús de les platges es regula en la Llei 22/1988 de Costes de forma general per al conjunt del territori espanyol, cada municipi pot aprovar les seves pròpies ordenances per regular de forma més detallada l'ús i gaudi d'aquests espais litorals.

Els ajuntaments fan augmentar cada any la llista de prohibicions a la costa. Moltes d'elles són de sentit comú, encara que també hi ha alguns aspectes de les normatives municipals que com a mínim es poden considerar qüestionables i que poden comportar sancions. En aquestes línies et detallem algunes de les prohibicions que has de tenir en compte:

Si t'agrada anar a la platja amb la música a sobre, en moltes platges corres el risc de ser sancionat. La prohibició no només es refereix a l'ús d'altaveus, sinó també als instruments musicals.

El costum, molt arrelat entre les persones de determinada edat, d'anar a la platja a primera hora del matí per deixar plantat el para-sol i tornar més tard per ocupar la parcel·la ha començat a estar penalitzat en molts municipis de la costa espanyola. Per exemple a Torrevieja, on l'infractor li pot caure una multa de 150 euros.

A la platja de Vila d'Arico (Santa Cruz de Tenerife), està prohibit excavar i voltejar les pedres, sens dubte una de les prohibicions més sorprenents del litoral espanyol.

En altres municipis, es regula fins i tot la prohibició de realitzar grans estructures de sorra.

Una altra norma curiosa que pot ser motiu de sanció és la prohibició de portar para-sols, cadires o hamaques rovellades o visiblement deteriorades.

Les ordenances municipals regulen també en algunes platges l'obligació de posar el para-sol a com a mínim 6 metres del límit de l'aigua.

En algunes platges es prohibeix l'estacionament i circulació de vehicles, alguna cosa en principi lògica però que es converteix en alguna cosa grotesca quan també s'aplica, com ha passat en algun cas, als cotxets de nens petits.

Jugar a les pales ha estat històricament una imatge clàssica de les platges. No obstant això, moltes ordenances contemplen sancions per a aquests amants dels esports, especialment als que el practiquen a primera línia del mar.

Les dutxes de platja són només per refrescar-se o netejar-se la sorra, no per dutxar-se. Caldria recordar-ho a moltes persones que fan servir sabó o gel a aquestes instal·lacions, cosa absolutament prohibida per la majoria de les ordenances municipals. Tampoc s'han d'usar les dutxes per rentar els estris.

Excepte els gossos pigall o guia, en la majoria de les platges els gossos no estan permesos, almenys durant la temporada d'estiu. Les sancions, en aquest cas, poden arribar a ser de fins a 1.500 euros en alguns municipis, ja que està tipificada com una falta greu.

Quedar-se a dormir a la platja, encara que sigui després d'una nit de festa, no és una bona idea, ja que en moltes localitats ens arrisquem a una forta multa. Lògicament, tampoc l'acampada està permesa en la majoria de platges d'Espanya, molt menys en la temporada estival.

Els amants del nudisme han de saber que només poden realitzar aquesta pràcticament a les platges especialment senyalitzades com a tals a menys que vulguin arriscar-se a una forta sanció econòmica. Per exemple a Cadis, on es considera que el nudisme pot perjudicar el turisme.

Practicar sexe, ja sigui en horari nocturn o diürn, tampoc és una pràctica permesa en la majoria de platges. Per exemple a la localitat gironina de Tossa de Mar, on fins i tot es va arribar a organitzar una manifestació per derogar aquesta prohibició.

L'evacuació fisiològica està també terminantment prohibida, tal com recull la normativa municipal en multitud d'ajuntaments del país.

El consum d'alcohol està també terminantment prohibit en molts espais litorals, de la mateixa manera que ho està la celebració de 'botellons' o festes a la platja.