Els catalans menjaran aquest any més d'1.630.000 coques artesanes de Sant Joan, una xifra un 2% superior que la de l'any anterior. Segons les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, això suposarà que només al territori barceloní es vendran unes 920.000 coques artesanes i de pastisseria. El president del gremi, Elies Miró, ha explicat a l'ACN que les més venudes tornaran a ser les tradicionals de briox amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons amb full i la de pinyons farcida de crema. Tanmateix enguany hi haurà novetats a les pastisseries com la coca de croissant caramel·litzat farcida amb mascarpone i cirera, 'cheesecake' o maduixes i festucs. De mitjana, els preus de les coques es mantindran entre els 16 i els 35 euros en funció de la mida, i gràcies a una moderació dels preus d'ingredients com el pinyó.

El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, ha explicat a l'ACN que les previsions són força optimistes de cara a la venda de coques per Sant Joan. Segons Miró, l'augment del 2% de les vendes podria respondre al fet que enguany la revetlla s'escau en dijous, mentre que Sant Joan serà divendres, a tocar del cap de setmana. Llavors, aquest cap de setmana "llarg", des del gremi creuen que pot "donar peu a fer una molt bona celebració i comprar una bona coca". Precisament, aquest factor sumat al fet que cada vegada més es va notant una presa de consciència per part del consumidor cap a un producte "ben elaborat", explica les bones perspectives del gremi.

Miró ha reivindicat el producte artesà davant el producte industrial que es pugui trobar als lineals dels supermercat. Pel president del gremi, les coques industrials no poden competir en qualitat amb les artesanes, ja que no es fan servir ni colorants ni conservants i s'utilitzen ingredients de primera qualitat com el pinyó del país, ous frescos i mantega, entre d'altres. A més, "són ben fresques perquè s'elaboren 24 hores abans de ser consumides", ha afegit Elies Miró.

Bones perspectives de vendes a les comarques de Lleida

Des del Gremi de Forners de les Terres de Lleida asseguren que les perspectives de la campanya de Sant Joan són bones. De fet, de coques dolces s'espera igualar les vendes de l'any passat, unes 180.000 unitats, mentre que la previsió és que de coques de recapte se'n venguin un 10% més, prop de 150.000. El president del Gremi, Manel Llaràs, ha explicat que en el cas de les coques de Sant Joan "s'ha tocat sostre" i serà difícil superar les 180.000. En canvi, on hi ha "marge per créixer" és en el cas de les salades ja que "cada vegada s'associen més al sopar de la revetlla".

Llaràs també ha comentat que aquest any el calendari propicia que els clients facin les compres de les coques als seus forns de confiança. Tot i que és l'inici d'un pont, "la majoria dels que marxaran a passar la revetlla fora de casa no ho faran fins el 23, que és un dia laborable, per tant, s'emportaran les coques de casa".

Pel que fa a les preferències dels consumidors lleidatans, la tradicional coca de fruita confitada és la que té més sortida però, segons Llaràs, "cada vegada ens en demanen més de farcides de crema o nata". Les coques de recapte de llonganissa, arengada, anxoves i tonyina continuen sent les que més es venen però els forners cada vegada aposten més per innovar i introduir altres ingredients com el salmó, el bacallà o les gambes. El president del Gremi ha avançat que amb vistes al Sant Joan de l'any que ve preveuen presentar una coca salada "més original i atrevida que segur que sorprendrà els nostres clients".

D'altra banda, Llaràs assegura que es poden trobar coques de Sant Joan a preus que oscil·len entre els 14 i els 20 euros el quilo, preus que es mantenen respecte els de l´any passat. Els forners lleidatans també elaboren coques aptes per a celíacs i per a diabètics.

Menys coques que l'any passat a Tarragona

Les previsions al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre són més pessimistes que les de l'any anterior i creuen que es vendran 30.000 coques, 10.000 menys que el passat Sant Joan. Segons el vicepresident del Gremi d'Artesans Pastissers, Josep González, la crisi ha fet tancar moltes pastisseries i d'altres professionals s'han jubilat sense trobar relleu durant el darrer any. Per González, la incògnita està en saber si els clients que solien comprar en pastisseries que han tancat buscaran un altre artesà o "aniran a buscar les coques de supermercats". El vicepresident del gremi ha carregat contra botigues i supermercats que venen coques industrials perquè considera que fan mal als artesans. "No podem imaginar què poden fer per vendre coques a aquests preus, que és el que ja costa la farina", ha lamentat.

Els pastissers de la demarcació no estan preocupats pel fet que Sant Joan caigui en divendres i molts catalans marxin de pont perquè consideren que el fet que la festa caigui així farà que hi hagi també clients nous. Amb tot, González ha recordat que la majoria d'artesans fan les coques de Sant Joan per encàrrec pels clients habituals. Les coques preferides dels tarragonins, amb un preu entre 20 i 25 euros el quilo, són les de fruites, crema i cabell d'àngel.

El gremi de Girona confia en igualar la venda de 125.000 coques

Pel que fa als pastissers gironins, confien vendre unes 125.000 coques, la mateixa xifra que l'any passat. Des del Gremi de Pastissers Artesans de Girona asseguren que el sector "està molt tocat" i que cada campanya l'afronten amb incertesa. "La gent no té diners i ja no es fan ni encàrrecs", afirma el seu president, Josep Costa. Malgrat tot, assegura que els pastissers estan "preparats" per oferir tot allò que els demani el client. Entre les més sol·licitades a la demarcació hi ha la tradicional de fruites confitades, la de crema i pinyons o d'altres com ara trufa o nata.

Des de fa quatre anys que els preus no s'han apujat i es poden trobar coques des dels 16 euros als 25 euros al quilo. El sector reivindica un producte artesanal i recorda que no es pot trobar la mateixa qualitat amb productes que s'han elaborat amb setmanes d'antelació. "Si a més a més t'has de menjar una coca feta de fa dies, ja pots plegar; coca del dia i de pastisseria", conclou Costa.