La Diputació de Girona ha retirat els títols honorífics que encara conservaven el dictador Francisco Franco i sis alts càrrecs més del règim. El ple ha aprovat per unanimitat la moció presentada per la CUP, un text que han acabat consensuant totes les forces polítiques. Amb aquest text, els diputats asseguren que es fa una "reparació històrica" i un "exercici de dignitat". La corporació havia concedit diversos honors a dirigents franquistes entre els anys 1939 i 1974, entre els distingits hi havia Carrero Blanco o l'expresident de la Diputació Juan de Llobet. El president Pere Vila ha tornat a demanar disculpes per no haver-se adonat abans que els títols continuaven vigents. La moció també acorda reclamar a familiars i descendents dels guardonats que tornin les medalles d'or.

El ple de la Diputació de Girona ha retirat, 40 anys després de la recuperació de la democràcia, els títols i els honors que durant el franquisme havia concedit tant al dictador com a altres alts càrrecs del règim. Amb la moció aprovada aquest dimarts a instàncies de la CUP i consensuada amb tots els grups, han acordat "deixar sense efecte" i "revocar" tots i cadascuns dels acords de ple que van concedir medalles i honors als franquistes.

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha recordat que el franquisme va deixar un rastre de 82.000 represaliats a Catalunya, dels quals més de 7.000 eren de les comarques gironines, i els anys de dictadura es van saldar amb més de 500 afusellats a la demarcació. "Avui fem un exercici de dignitat, de reparació històrica, avui la Diputació de Girona serà un pèl més digna que ahir, podrà anar amb la cara més alta que ahir perquè fem un autèntic homenatge a les persones que han lluitat per la democràcia", ha destacat Salellas.

En aquest sentit, el diputat ha assegurat que li produeix un "fàstic enorme" que 40 anys després els responsables de la mort i la repressió de centenars de gironins encara conservessin títols i medalles d'or concedides per la corporació. El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha tornat a demanar disculpes públicament per no haver sabut abans que els dirigents franquistes encara conservaven aquestes distincions i ha agraït la unitat de totes les forces polítiques al ple per aprovar la moció per unanimitat.

El portaveu del PSC, Juli Fernández, ha afirmat que han decidit donar suport ala moció perquè "és una reparació històrica" que "ajuda a fer un pas més cap a la democràcia plena". El portaveu d'ERC, Pau Presas, ha lamentat que la decisió arribi "40 anys tard" i ha assegurat que mantenir títols a dirigents franquistes és "incompatible" amb un país plenament democràtic.

Cinc honors a Franco

Aquest dimarts, el ple ha aprovat revocar diverses distincions concedides al dictador Francisco Franco. En concret, encara ostentava la Cruz Laureada de San Fernando, era fill adoptiu de la província de Girona, president honorari de la Diputació de Girona segons un acord de l'any 1944, president d'honor de la corporació aprovat en ple l'any 1945 i li van concedir la medalla d'or de la província de Girona el 1960.

També han retirat els honors a sis alts càrrecs més del règim. El ple ha acordat retirar les medalles d'or concedides al ministre de l'aire José Lacalle Larraga, el president de la Diputació de Girona durant la dictadura Juan de Llobet, al capità general de Catalunya Alfonso Pérez-Viñeta, al ministre d'obres públiques Gonzalo Fernández de Mora, al president del govern espanyol durant el règim Luis Carrero Blanco i al governador civil Víctor Hellín Sol.

Els 27 diputats també han acordat, per unanimitat, reclamar a familiars i descendents dels franquistes distingits que tornin les medalles d'or a la Diputació de Girona "com a legítima propietària de les medalles atorgades". A més, es comprometen a continuar amb la recerca de la documentació de l'arxiu de la corporació per detectar si hi ha més honors concedits a alts càrrecs vinculats a la dictadura i poder-los revocar.