La Creu Roja de Girona ha detectat un augment de persones refugiades que arriben a la demarcació per demanar asil. En el que va d'any, ja han atès 110 usuaris, un 14,6 % més que tot l'any passat que van ser un total de 96 mentre que el 2014 van ser 80. Aquesta tendència, segons els responsables de l'entitat, respon a la situació que es viu a nivell d'Europa. La procedència dels refugiats atesos durant el 2015 eren sobretot d'Ucraïna, Síria, Hondures i Nigèria. Aquesta és una de les dades destacades de la memòria de l'entitat que continua apostant per la inserció i la lluita contra la pobresa com a un dels eixos principals de la seva activitat, destinant-hi gairebé una quarta part de tota la despesa. Una de les dades positives és que l'entitat ha pogut incrementar més d'1 milió d'euros el seu pressupost respecte l'any anterior gràcies, entre altres coses, a l'augment de les aportacions dels socis. Aquest any, a més, han arribat a una xifra rècord de socis, amb un total de 25.728 persones que els donen suport.

L'arribada de refugiats anirà a l'alça, segons preveu Creu Roja a Girona, que aquest dilluns ha presentat la memòria coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat. L'entitat recorda que aquest col·lectiu està en risc d'exclusió social i per això els ha d'atendre per tal que tinguin les necessitats bàsiques cobertes, com ara l'aliment, així com informació sobre els tràmits legals. Fa uns dies s'ha sabut que l'Estat denega set de cada deu peticions d'asil rebudes, una xifra que el coordinador provincial de l'entitat, Jordi Martori, ha criticat tot recordant que els estats estan obligats per llei a oferir un "lloc segur" a aquestes persones que fugen dels seus països.

Les causes d'aquest augment responen a la situació que es viu a nivell d'Europa però també s'apunta a un cert "efecte crida" en el cas més específic de demarcació. Segons Martori, "hi ha zones a Girona on algunes persones han trobat la manera de treballar i situar-se i que estan provocant que altres es desplacin cap aquí". El gruix principal, però, respon a la necessitat de desplaçar-se com passa a altres punts d'Europa.

Durant el 2015 també van atendre un total de 1.739 persones immigrades -el 2014 van ser 1.553-. Destaca també la dada va van atendre 32 joves estrangers d'entre 14 a 21 anys que van arribar a la demarcació sense acompanyants. El 2014, aquest col·lectiu van ser 21.

Més diners per atendre persones d'una forma més integral

Durant el 2015, el pressupost de Creu Roja a Girona ha estat de 8,054 milions d'euros, més d'un milió d'euros més que l'any anterior. Això es deu sobretot a l'augment de subvencions (de 1,9 milions d'euros es passa a 2,2 milions d'euros), a la millora de les previsions de captació de recursos (s'han recaptat més de 2,6 milions d'euros) i a una herència rebuda a Creu Roja de Palamós que juntament amb altres herències i donatius han permès recollir més de 646.000 euros per aquest concepte.

Aquest augment dels ingressos ha permès també poder augmentar la despesa quasi un 11% del previst, superant els 7,2 milions d'euros. El nombre d'usuaris atesos del 2015 ha estat inferior al 2014, de 77.357 persones el 2014 s'ha passat a 65.292 persones (12.065 usuaris menys). Això es deu a una reducció de les persones afectades per la crisi en els últims mesos però no vol dir que es pugui ser optimista. Segons Martori, el que més els preocupa en aquests moments és el que anomenen "pobresa cronificada" -persones que no aconsegueixen sortir del llindar de la pobresa- però també el cas d'aquelles persones que, tot i haver trobat feina, no tenen prou ingressos per afrontar despeses ordinàries com podria ser material escolar o factures dels serveis bàsics.

És per això que l'entitat ha incrementat un 10% la despesa per donar una cobertura "més integral" a aquest col·lectiu alhora que ha posat en marxa una nova metodologia (que anomenen MAP) per millorar i actuar de forma més transversal en el casos d'extrema vulnerabilitat. El programa per lluitar contra la pobresa s'ha dotat amb 855.400 euros durant el 2015 i juntament amb els programes d'ocupació, on s'hi han destinat 405.000 euros, fan un total d'1,26 milions d'euros, o el que és el mateix, el 22,75% de tota la despesa d'aquell any. Només el supera el programa de gent gran i persones amb dependència, que concentra el 33,44% del total de la despesa.

A nivell d'atenció de necessitats bàsiques, es van atendre 2.016 persones, es van repartir 6.401 kits d'higiene i aliments, així com 277 ajuts per pagar les factures de l'aigua i la llum. En total es van atendre 735 famílies amb les targetes de prepagament que els permet anar a comparar al supermercat -2.503 targetes distribuïdes-. Una de les novetats són els tallers d'apoderament, on es busca millorar la capacitat d'autogestió dels usuaris. Hi van participar un total de 119 persones. Per altra banda, es van atendre 136 persones al carrer (el 2014 havien estat 187), dels quals a 116 se'ls va poder fer un seguiment a oficina, i es van fer 951 intervencions.

La cobertura de les necessitats dels nadons són una de les prioritats. Els penyals i el menjar dels bebès són dos dels articles més sol·licitats en el kit social. Així mateix, l'entitat continua apostant per garantir els àpats dels infants. Durant el 2015, van reduir-se les beques menjador a primària -de 86 es va passar a 13- perquè els Consells Comarcals han assumit aquesta necessitat. Per contra, l'entitat ha apostat per incrementar les dels infants de secundària. Durant el 2015 es van atendre 53 infants -33 famílies- d'1 centre escolar mentre que l'any anterior havien estat 35 joves. La voluntat de l'entitat és de poder arribar a més centres. També es van entregar berenars a 530 infants i material escolar a 340 nens.

Una inserció del 46% dels usuaris al programa d'ocupació

Pel que fa a l'ocupació, Creu Roja de Girona va atendre 1.389 persones en el programa d'ocupació. Un total de 394 ho van fer amb el projecte d'inserció laboral, amb l'ajut de 84 empreses col·laboradores, i el percentatge d'inserció es va situar en un 46%, una dada molt positiva que demostra, segons Martori, que les empreses també han entès que amb la inserció d'aquestes persones contribueixen a "canviar la societat".

Finalment, al programa de prevenció, socors, emergències i salvament -un dels més coneguts de l'entitat - va atendre 9.739 persones amb un total de 4.047 intervencions. El més important va ser el servei preventiu aquàtic amb 8.008 atesos. Aquest servei inclou la cobertura de 26 platges de 7 municipis i més de 80 socorristes diaris.

Menys voluntaris però rècord històric de socis

L'entitat ha vist com a la demarcació de Girona s'ha reduït el nombre de persones voluntàries, situant-se a nivells del 2011. Dels 2.593 del 2014 s'ha passat als 2.394 durant l'any passat. Tot i això, l'entitat ha batut el rècord de persones sòcies que donen suport a l'entitat- amb una quota mitjana anual de 83 euros- amb un total de 25.728 persones, 815 més que fa dos anys -un 3,2% més que ha permès incrementar també la recaptació per aquest concepte.