La implicació de la família a l'escola forma part del procés educatiu amb un enfocament completament transversal. Un exemple d'aquest plantejament ha estat el treball d'educació artística que s'ha desenvolupat aquest curs a l'Escola Carme Guasch i Darné de Figueres entorn de la biografia i l'obra de Josep Ministral, el qual també ha participat de forma activa en el projecte.

Els nens i les nenes no només han tingut l'oportunitat de conèixer el treball d'aquest artista proper, sinó que, a més, han pogut comptar amb ell, tenir-lo a l'abast i fer-li preguntes sobre les seves obres. Transversalment, com dèiem, des de l'escola s'ha implicat les famílies, que des de casa han aportat el seu granet de sorra en una exposició que ha estat la culminació d'aquesta experiència educativa.

"M'agradaria remarcar la riquesa de treballar un artista de la comarca viu. Altres anys hem centrat el projecte en artistes ja desapareguts o molt llunyans als nens i nenes. El fet de conèixer-lo, de fer un treball previ amb el claustre, de poder-li consultar les nostres inquietuds, conèixer els nens i gaudir de les seves aportacions en tot moment ens omple d'orgull", ha explicat la directora de l'escola, Mireia Company, la qual ha volgut posar un accent a la globalitat del resultat: cada curs ha treballat una obra concreta de Ministral.

Així s'ha distribuït el projecte: Empremtes amb fang (P3); 4 estacions amb guixos, laca i pintura amb bales (P5); Batecs de tramuntana bufant la pintura amb palletes (P5); A l'olivera vella, el cos hi sura (1r); Batecs de mar (2n); Des de la plana, Figueres mira el mar amb plastilina (3r); Oliveres a la garriga entramuntanada (4t); Autoretrat (5è), i Treball per al Bon Retorn (6è). En el projecte també s'ha incorporat un mural elaborat de forma conjunta per tota l'escola i l'aportació de les famílies a l'obra Vitralls.

Estimulant la creativitat

"No hem fet una reproducció de les obres de Ministral, sinó que cada nivell n'ha treballat una i, estimulant la creativitat, ha creat la seva pròpia utilitzant materials diversos, l'ha titulat i l'ha exposat", comenta Mireia Company, mentre que l'artista Ministral felicita l'escola per la dimensió que li ha donat a la seva obra a partir dels ulls dels infants. "És meravellós com han captat l'essència de cada una de les obres", somriu Ministral.