El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat aquest diumenge que entre "el 24 i el 25 de maig" arribarà a Espanya el primer grup de refugiats procedents de Grècia. En concret, un grup de 87 persones, i la setmana següent, ja "a principis de juny", els altres 63, fins a la xifra de 150 refugiats. En una roda de premsa del PP a Barcelona el ministre ha explicat que aquesta mateixa setmana han rebut la comunicació de l'Organització Internacional de Migracions en què dóna llum verda al trasllat, ha responsabilitzat del retard les "autoritats europees i gregues" i ha recordat que el govern espanyol ho té demanat des de l'1 de març. Fernández Díaz ha afegit que ja estan preparats "tots els llocs on seran acollits" els refugiats procedents de Grècia.

Pel que fa als refugiats que es troben a Itàlia, el ministre de l'Interior en funcions ha recordat que el govern espanyol es va comprometre a acollir-ne 50 d'ells. "D'aquests, 18 ja estan a Espanya (17 eritreus i un sirià) i els 32 restants s'espera que arribin en els mateixos terminis que els procedents de Grècia. O sigui, entre finals de maig i principis de juny", ha corroborat Fernández Díaz, que ha volgut deixar clar que Espanya acollirà 200 dels 1.600 refugiats previstos en aquesta 'prova pilot' de reubicació de refugiats endegada pels països europeus. "Estem parlant d'una vuitena part del total", ha volgut puntualitzat amb èmfasi el ministre de l'Interior en funcions, que ha reblat que el compromís d'acollir 16.000 refugiats a l'Estat en dos anys -2016 i 2017- "es complirà".

"Però tot plegat no depèn d'Espanya. No és la seva responsabilitat, primer s'ha de complir el procediment que van establir les autoritats comunitàries i això implica Frontex, l'Acnur i les autoritats gregues i italianes", ha assenyalat Fernández Díaz, que també ha desvetllat que l'Estat s'ha ofert a reubicar 285 refugiats sirians o d'altres països que estiguin a Turquia. "Es tracta d'una petició que encara està estudiant l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), que està saturada per l'allau", ha reconegut el ministre de l'Interior en funcions, que també ha volgut defensar l'entrada a Espanya de 'casos mediàtics' com el refugiat sirià agredit amb una traveta per una periodista hongaresa o el cas d'Osman, el nen afganès amb paràlisi cerebral. "No es tracta de casos mediàtics sinó de casos humanitaris especials i extrems", ha volgut precisar Fernández Díaz.