Per segon any consecutiu, el Festival ÍTACA incorpora a la seva programació el cicle de conferències ‘Nous referents pel canvi social’ amb la voluntat de reflexionar al voltant d’alguns dels temes d’actualitat. Aquest any, el cicle abordarà la crisi de refugiats a Europa i la situació del procés cap a la independència de Catalunya.

El cicle s’iniciarà el 23 de maig, a la Casa de Cultura de Girona, amb la conferència de ‘Última hora des de Lesbos. Presentació de Proactiva Open Arms’, que serà impartida per Òscar Camps, director d’aquesta entitat sense ànim de lucre. ‘El català de l’any’ explicarà en primera persona quina és la situació en aquests moments a l’illa de Lesbos i detallarà la iniciativa solidària que Proactiva Open Arms porta terme des de setembre de 2015, ajudant els refugiats a arribar a la costa grega.

Sense subvencions públiques, un grup de socorristes de Badalona van desplaçar-se l’estiu passat a Grècia a col·laborar en la crisi en veure les dramàtiques imatges de la massiva arribada de refugiats per mar. Durant aquests mesos i gràcies als donatius de particulars, han ajudat més d’un miler de refugiats al dia a desembarcar de forma més segura a les platges d’Europa.

La conferència sobre la crisi dels refugiats serà la primera activitat que el Festival ÍTACA celebrarà fora del Baix Empordà.

El procés cap a la independència

Un altre dels temes d’actualitat que abordarà el cicle de conferències del Festival ÍTACA és el procés cap a la independència de Catalunya. El periodista, activista social i exdiputat de la CUP, David Fernández, i el senador d’ERC i exmagistrat, Santiago Vidal, analitzaran la situació actual del ‘procés’ i les seves perspectives de futur. La conversa tindrà lloc el 26 de maig al Cinema Montgrí, de Torroella de Montgrí. Amb el títol ‘El procés cap a la independència, i ara què?’, els dos ponents miraran de donar resposta alguna de les incògnites actuals de la causa independendista: què passarà en els 18 mesos de govern de transició? Fins a on es pot arribar? És viable la independència? O com hi afecten les noves eleccions estatals?

Amb l’objectiu d’aportar noves visions i punts de vista durant la conversa, s’habilitarà una Fila 0 amb representants d’entitats i moviments socials de les comarques gironines que interpel·laran els dos ponents i aportaran també les seves reflexions sobre la situació que viu Catalunya.

Les dues activitats són gratuïtes.