El relat 'La sala dels desitjos', de Malena Casale Quiñones, alumna de 6è de Primària de l'Escola Josep Pallach de Figueres, i el text 'La part negativa dels telèfons mòbils', de Sara Heredia Álvarez, alumna de 3r d'ESO de La Salle Figueres, han estat els guanyadors del Premi de Narrativa Periodística Diàlegs d'Educació. L'auditori del Convent dels Caputxins de Figueres ha acollit aquest dimecres, 11 de maig, la cerimònia d'entrega d'aquests guardons, que tenen com a objectiu fomentar i promoure el gust per l'escriptura creativa a les aules de primària i de secundària.

En la mateixa convocatòria, l'alumne de l'Escola Sant Pau de Figueres Jordi Costa, amb 'Res no té lògica', i l'estudiant de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres Víctor Picornell, amb 'El telèfon mòbil, un invent que ja és història', han rebut el segon premi cadascun en la seva categoria. El tercer premi ha estat per a Aina Rodríguez Alonso, alumna de l'Escola Josep de Ribot i Olivas de Vilamalla, pel text 'La meva imaginació?, i per a Jan Falgueras, de l'Institut Cendrassos de Figueres, per 'Innovació o retrocés'.

El Premi de Narrativa Periodística Diàlegs d'Educació va ser concebut pel Setmanari de l'Alt Empordà i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà com una aposta important per la qualitat del sistema educatiu, amb l'objectiu d'estimular les ganes d'escriure tant a l'alumnat de primària com a secundària (el concurs està adreçat a nens i nenes de 6è de les escoles de Primària i de 3r d'ESO dels instituts de secundària de la comarca de l'Alt Empordà). Es concedeixen tres premis econòmics gràcies a la col·laboració de Llibres Text, dotats de 200, 100 i 75 euros, respectivament, a bescanviar per material escolar, a més de lots de llibres gràcies a la col·laboració de l'editorial Barcanova.

En aquesta edició (la cinquena per a Primària i la segona per a Secundària) han participat en la redacció de textos 49 alumnes de 33 escoles i 58 estudiants de 12 instituts de tota la comarca.

Dos accèssits per categoria

En aquesta convocatòria literària, a part dels tres premis per categoria, també es concedeixen dos accèssits. Els guanyadors del primer han estat Laia Colaço Rahola, de l'Escola Els Grecs de Roses, pel relat 'No tothom té la mateixa sort a la vida...', i Jordi Abad, alumne de l'Institut Cap Norfeu de Roses, per 'La prohibició dels telèfons mòbils als instituts'. Els segons accèssits els han obtingut Mireia González Viñas, de l'Escola Narcís Monturiol de Roses, per 'Un lloc molt estrany i una tradició trencada', i Encarni Crespo Boyano, de l'Institut Illa de Rodes de Roses, per 'Dues nenes són raptades per un pederasta de la comarca'.

El reconeixement del jurat

A més a més, el jurat ha volgut fer un reconeixement especial als treballs de quatre finalistes de la categoria de 6è de primària i quatre de la categoria de 3r d'ESO. En aquest apartat, figuren Jana Baguer Fàbrega, de l'Escola Fluvianets de l'Armentera; Pau Melero Vega, de l'Escola Les Clisques del Port de la Selva; Iman Bouchikh El Jarroudi, de l'Escola Joan Reglà de Bàscara, i Laia Moreno Sánchez, de l'Escola Gonçal Comellas d'Avinyonet de Puigventós. I també Cora Carrasco Darnés, de l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres; Raimon Casanovas, de l'Institut Narcís Monturiol; Érika Bermúdez Sirvente, de l'Institut Olivar Gran, i Arnau Llorente Teixidor, de l'Institut Alexandre Deulofeu.

La cerimònia de lliurament de premis ha reunit a l'auditori dels Caputxins representants de l'àmbit docent, alumnes i famílies. A la taula d'autoritats, han parlat la inspectora del Departament d'Ensenyament, Consol Iglesias; el regidor de Comunicació de l'Ajuntament de Figueres, Francesc Cruanyes; la consellera comarcal d'Ensenyament i alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el director editorial del Setmanari de l'Alt Empordà, Carles Ayats.

Jair Domínguez, 'Escriure per sobreviure'

En l'acte, ja és habitual comptar amb la presència d'un ponent vinculat al món de les lletres i també al periodisme per fer una conferència a l'entorn de la seva experiència amb l'escriptura. En aquesta ocasió, ell ponent ha estat el periodista i escriptor Jair Domínguez, conegut per les seves intervencions al programa radiofònic de RAC 1 'La segona hora' i que acaba de publicar el llibre 'Perímetre' (Editorial Catedral).