Els germans Blanca, Sílvia i Toni Soler Guasch han participat aquest dissabte, 7 de maig, en la festa de celebració del desè aniversari de l'escola de Figueres que porta el nom de la seva mare, Carme Guasch i Darné, i han aprofitat l'esdeveniment per reclamar que es construeixi l'esperat edifici de rajol, tenint en compte que aquest és un centre habilitat en mòduls.

El periodista Toni Soler, fill petit de Carme Guasch, ha dedicat unes emotives paraules a la seva mare, comparant-la amb el tarannà de l'escola: "La nostra mare era figuerenca, era poetessa, era professora i s'assemblava molt a aquesta escola, perquè era transparent, com aquesta escola; era acollidora, com ho és aquesta escola, i lluitadora, com aquesta escola, que lluita des del primer dia perquè tingui una llar nova. Esperem estar aquí el dia que l'escola s'estreni a la seva nova llar."

L'escriptora Sílvia Soler, filla mitjana de Carme Guasch, també ha parlat de la necessitat que l'escola disposi d'un equipament en condicions: "Evidentment, allò important no és el continent, sinó el contingut, i tot i que sabem que el contingut és esplèndid ens agradaria que el continent també ho fos, i ben aviat." Sílvia Soler ha dit també: "El millor homenatge que se li ha pogut fer a la nostra mare ha estat posar el seu nom a una escola, molt més que una avinguda o una plaça. Realment, l'ensenyament era la seva vida i l'escola era el seu hàbitat natural i on se sentia més feliç."

"Fem-nos una escola"

El cantant Joanjo Bosk ha cantat, acompanyat pels alumnes de l'escola, un poema de Carme Guasch que va musicar per al seu disc 'En el temple del vent' i que es titula 'Fem-nos una llar'. Per a l'ocasió, s'ha fet una variació en la tonada per dir 'Fem-nos una escola'.

La festa del desè aniversari ha reunit centenars de persones, entre alumnes, exalumnes, famílies i autoritats. En representació del Departament d'Ensenyament, ha assistit l'adjunt del director del Servei Territorial, Josep Fernández, i també hi han estat presents l'alcaldessa, Marta Felip, i l'exalcalde, Joan Armangué, que va ser qui va iniciar el projecte de l'escola el 2006. A part dels tres fills de Carme Guasch, també han assistit a l'aniversari amics de la poetessa, com l'artista Josep Ministral. I també ha estat emotiu el retrobament dels nens i les nenes amb mestres que han impartit classes a l'escola i que ara ja no hi són, com les quatre docents que van arrencar el centre ara fa deu anys: Cati Riembau, Irene Palol, Gemma Feliu i Carme Esparch.

L'actual directora de l'escola, Mireia Company, ha ressaltat com el projecte inicial s'ha anat consolidant en aquests deu anys sense perdre la seva essència, però també ha parlat de la necessitat que es construeixi l'edifici de rajol. "El projecte s'ha anat adaptant a les necessitats de cada moment sense perdre mai de vista els seus inicis. Les instal·lacions de l'escola han anat creixent conjuntament amb l'alumnat i se segueix vetllant per mantenir els espais necessaris. Tot i això, la necessitat d'un edifici és evident i esperem que algun dia això arribi", han estat les paraules de Mireia Company.

Inflables, taller de pintura de cares, pica-pica i un pastís han donat el to festiu a la celebració, que s'ha tancat amb una actuació musical del grup Crossing.

L'Escola Carme Guasch i Darné va néixer el curs 2006-2007 amb dues línies de P-3. Any rere any, el centre ha anat creixent de forma esglaonada, curs a curs, i, precisament, l'any passat es van completar tots els cursos. Ara mateix, és una escola que dóna cabuda a 450 alumnes des de P-3 fins a 6è.