Figueres serà Capital de la Sardana el 2017 quan es commemora el bicentenari del naixement de Pep Ventura. Després d´un any d´activitat de la nova junta del Foment de la Sardana, presidida per Montserrat Mauné, l´entitat es planteja l´any que ve com un repte important. Com a preludi, aquestes Fires i Festes de la Santa Creu donen especial protagonisme a les sardanes, amb cinc ballades. Les primeres seran aquest dissabte, diumenge, i el dia 3 de maig a les 12.00 hores, a la plaça de l'ajuntament.

La sardana té aquest any un pes especial dins el programa de Fires?

Sí, l´any que ve Figueres serà Capital de la Sardana i el bicentenari del naixement de Pep Ventura i la sardana serà protagonista a la ciutat. Per això aquest any, l´Ajuntament ho ha volgut destacar i hi haurà cinc ballades amb cinc cobles de gran nivell.

La feina del Foment de la Sardana és viva tot l´any?

Al llarg de l´any volem que les sardanes estiguin ben vives. La nova junta vol donar més importància a la sardana i continuar treballant, volem treballar amb les escoles, també, perquè de cara a l´any vinent totes les escoles sàpiguen ballar sardanes i el 2017 la mainada pugui sortir a la plaça a ballar.

Quins altres projectes vol impulsar el Foment?

El 15 de maig recuperem l´Aplec amb tres cobles, les cobles Montgrins, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Bisbal Jove, a la Rambla de Figueres. I el dissabte 14 recuperem el concert de vigília amb la Cobla Ciutat de Girona, a dos quarts de sis al Teatre El Jardí. A la sortida hi haurà una ballada de sardanes. Fa un any que estem preparant activitats, des de la renovació de la junta, i també volem fer l´Aplec de la Salut de Terrades al setembre i impulsar el dia del Soci... fer coses diferents. Ja hem incorporat equips de so a cada ballada, però tot plegat té un cost econòmic important, per això la nostra intenció és ampliar el nombre de socis i també organitzem sortejos en cada ballada gràcies a la col·laboració dels comerços de Figueres.

En què consistirà l´any que la capitalitat de la sardana a Figueres?

La Confederació Sardanística de Catalunya organitzarà, a Figueres, un seguit d´actes que portarà molta gent a la ciutat. Tot això es vestirà amb conferències i exposicions, sobretot basades en la figura de Pep Ventura. Com he dit abans, volem que les escoles incloguin l´any que ve, en el seu temari, el projecte de la sardana, s´impliquin en la capitalitat i que els petits no només aprenguin a ballar sardanes, sinó que sàpiguen tots qui és Pep Ventura, què és una cobla, què és una sardana, és el nostre patrimoni es tracta de fer coses perquè no es perdi, per nosaltres és primordial preservar-lo.

Es preveu que el 2017 serà un any intens?

Sí, volem que la gent vegi que hi som i que volem fer coses, que les associacions, el veïnatge, els col·legis, les institucions s´impliquin, fer que la capitalitat de la sardana sigui un esdeveniment obert a tothom.