'Superfoods' de Carla Zaplana, editat per Planeta, ha estat un dels supervendes d’aquest Sant Jordi. La nutricionista figuerenca de 27 anys en fa cinc que viu a Los Angeles. Allà va començar a experimentar amb els sucs verds i a conrear la seva filosofia Come Limpio, que cada cop té més seguidors. Ara parla dels superaliments, entre els seus preferits, els vegetals de fulla verda i el pol·len d’abella, molt energètic i aconsellable tant per a nens com per a esportistes.

Dels sucs verds, als superaliments, com comença aquesta investigació?

Aquesta és la meva manera d’alimentar-me, és el meu estil de vida. Tot va començar prenent sucs verds, van ser els culpables del meu canvi d’estil alimentari, em van portar a introduir encara molts més vegetals crus, verdures i hortalisses a la meva alimentació a través dels sucs, i després a voler incorporar aquests aliments als diferents plats. Vaig seguir estudiant i experimentant en mi mateixa veient el significat d’una alimentació crudivegana i ­se­­guint doctors en medicina integrativa dels Estats Units vaig anar descobrint els superfoods, aliments amb un alt valor nutricional. M’he anat informant més dels aliments, dels que tenen un valor nutricional més elevat, els he anat provant, he anat llegint i també visitant granges de superaliments com el cacau, l’antioxidant de la felicitat.

N’hi ha de tot el món i d’aquí? En tenim molts de propis?

Alguns d’ells tenen noms exòtics i vénen de punts remots del món, però a Catalunya tenim molts i també a escala local, com ara el pol·len d’abella i tots els aliments apícoles, els pròpolis, la gelea reial, la mel crua també és molt bona. També els bolets, les ortigues, les algues, a la Costa Brava i al Mediterrani. No cal anar a buscar algues asiàtiques, aquí n’hi ha i, de fet, sé que les Balears es prepara un plat típic fet a partir d’algues. Són d’aquí i molt bons el pol·len d’abella i tots els aliments com les llavors de lli, típiques de les conques mediterrànies, i els vegetals de fulla verda, i els brots són molt bons, així com els fruits silvestres del bosc, que també són grans antioxidants i considerats superaliments.

Adaptar-los a la nostra dieta és més fàcil del que sembla?

Facilíssim, es tracta només d’enriquir els nostres plats, se­guir preparant les receptes de sempre, convencionals i afegir aquests tipus d’aliments o provar noves receptes que poden ser encara una mica més saludables. Cada cop que incorporem aliments més saludables, el nostre paladar va canviant i ens va demanant més d’aquest tipus d’aliments, anem canviant gustos, ja que si ens atrevim a incorporar aquests aliments als nostres plats de sempre, també ens atrevim a provar receptes, tot ve rodat.

Són fàcils de trobar, són assequibles?

Hi ha molta varietat: n’hi ha que són més assequibles, com les llavors de lli, molt econòmiques, les bledes o l’enciam, espinacs que també són econòmics. Ara bé, n’hi ha d’altres com el camu-camu o les Baies de Goji que tenen un preu més elevat, perquè vénen de llocs més llunys i això encareix el preu. Cada vegada són més fàcils de trobar, per exemple, les llavors a granel a botigues de fruits secs i llegums i també a botiges dietètiques, tots en comercialitzen, sense descuidar un cop més que els vegetals de fulles verdes i els bolets també són superaliments i això ho trobem a les nostres fruiteries i verduleries habituals.

Els superaliments són una tendència o és una cosa que de veritat funciona i perdurarà en el temps?

Els superaliments no és res que hagi sortit ara de nou, han existit sempre. Prendre fulles verdes, espinacs, enciams és una moda? És una tendència? Crec que és una cosa que s’ha de potenciar i que està aquí per quedar-se i enriquir els plats amb aliments altament nutritius. Si la gent en pren consciència, si es vol cuidar, és una cosa que voldrà mantenir per sempre, alimentar-nos ho farem fins als últims dies, així que crec que té sentit conservar sempre un aliment que és beneficiós, que et funciona, t’agrada i t’aporta valors nutricionals. Potser ara es parla una mica més, és una cosa nova, però un cop la gent ho hagi incorporat, la continuarà consumint i serà ja quelcom més establert.

Quins són els beneficis més importants que obté el cos?

Obté una dosi més elevada de micronutrients, vitamines, minerals, enzims i antioxidants, a part d’altres proteïnes, carbohidrats i greixos. Això vol dir que ens nodreixen molt més, molts tenen un efecte alcalinitzant, ens ajuden a depurar la nostra sang, sobretot els antioxidants verds, perquè condensen molta clorofil·la. Són elements claus per a un bon estat del nostre organisme. Després cada superaliment pot tenir més quantitat d’un micronutrient específic, que pot servir per combatre diferents condicions mèdiques. Aquesta sentència és molt grossa, perquè no hi ha un aliment que sigui medicinal per una cosa, sinó que els aliments poden aporten certs nutrients que poden ajudar a mitigar efectes de certes condicions. Cap aliment és miraculós, cap té efecte com una medicina química. Per estar en bon estat de salut, es tracta mantenir una alimentació equilibrada, bona, sana i neta i un estil de vida adequat amb això mateix, no només un aliment ens curarà de tots els mals.

Suposo que s’ha de ser constant per notar els efectes.

La constància és la clau de molts èxits. Si ens alimentem bé de forma constant, acabarem sentint resultats més aviat.

Si hagués de triar un parell d’aquests superaliments, quins serien?

Sens dubte els vegetals de fulla verda són dels meus preferits, són molt rics en clorofil·la, ajuden molt a depurar el cos, aporten molta fibra, com més verd són, millor. Alguns com la Col Kale ens aporta molts aminoàcids essencials, molta proteïna i tota la família de la col aporten molta vitamina C i tenen un gran poder anticancerigen. Un altre superaliment autòcton és el pol·len d’abella: el 25% del seu contingut és proteïna i aporta betacarotens propulsors de vitamina amb gran poder antioxidant que protegeix les mucoses i la vista. És molt energètic i aconsellable tant per a nens com per a esportistes.

Després dels superaliments, hi haurà un tercer llibre?

S’està coent i ara, ja que ha passat Sant Jordi, ens posem seriosament a redactar-lo. Englobarà una mica la filosofia Come limpio i també a escala pràctica serà una guia de com fer el pas. Agafats de la mà, com guio jo els meus clients a fer aquest canvi. Quedarà per escrit per posar-ho en pràctica amb idees, receptes i molt contingut.

La consciència per una alimentació sana és cada cop més important. Anem pel bon camí?

Cada vegada hi ha més persones que estan obrint consciència i volen fer aquest canvi d’alimentació. Anem per bon camí, tot i que no hem d’abaixar la guàrdia, perquè queda camí per fer.