L'intercanvi lingüístic i cultural que ha organitzat el Departament d'Anglès de l'Institut de Vilafant per a alumnes de segon i tercer d'ESO ha finalitzat amb èxit. Fins a aquest curs acadèmic, l'intercanvi havia sigut amb alumnat d'Holanda i, enguany, s'ha volgut donar un gir metodològic fent que els alumnes participants fossin de Dinamarca.

Segons ens han argumentat les professores, aquest canvi ha estat qualitatiu, ja que els alumnes de l'escola danesa amb els quals s'ha fet l'intercanvi eren d'un curs que ells anomenen Global, això significa que els alumnes d'aquest grup són estudiants amb un nivell educatiu mitjà-alt.

Quan els alumnes de Vilafant van estar a Dinamarca varen visitar Roskilde i Copenhaguen, entre molts altres llocs d'interès nacional. El millor però va ser integrar-se en un sistema educatiu totalment diferent del que estem acostumants i poder empapar-nos, durant alguns dies, dels avantatges de què gaudeixen els estudiants d'allà.

Aquesta última setmana, els alumnes danesos, acompanyats d'alumnes guia catalans que han fet d'amfitrions del nostre país, han visitat el museu Dalí. La descoberta d'aquest pintor farà que un dels propers projectes amb els quals treballin aquests alumnes a l'aula un cop tornin a Dinamarca sigui el geni català.

Una altra visita ineludible ha sigut Sant Pere de Rodes. Els estudiants danesos estaven intrigants i emocionats alhora perquè molts d'ells no havien pujat mai a una muntanya, al seu país no n'hi ha.

El tercer dia Girona els va enamorar, més encara perquè molts d'ells van reconèixer l'espai de la ciutat on es va enregistrar la sisena temporada de Joc de Trons. Finalment es va organitzar una bicicletada d'uns 25 km per mostrar als nois danesos diferents pobles de les rodalies, els nostres paisatges i poder gaudir així de les magnífiques temperatures d'aquests dies.

En general els alumnes han quedat gratament sorpresos d'allò que implica un intercanvi i satisfets de poder experimentar un altre país en primera persona i compartir emocions amb un estudiant amb el qual l'única llengua vehicular era l'anglès. Molts han quedat amb ganes d'organitzar-ne un altre en un futur no gaire llunyà. Els alumnes que han congeniat més amb els seus corresponents, ja han quedat per tornar-se a trobar durant l'estiu i aprofitar el contacte establert.

A manera de conclusió, l'opinió d'una de les mares és molt explícita: "Creiem que ha sigut una experiència molt interessant, tant a nivell de llengua estrangera com a nivell personal, que suposo que aquesta és la idea de fer aquest intercanvi. Els alumnes s'han emportat en tots els casos un gran aprenentatge com a persones."