Albert Palacio té la pell colrada pel sol. Porta quaranta-sis dies caminant des de Roma -la idea és arribar a Fisterra- però diu sentir-se molt fort. Somriu. Ho fa perquè té un objectiu: fixar la mirada col·lectiva en dos nens, l'Asier i l'Anna, afectats ambdós per malalties minoritàries. El primer motor del projecte va ser l'Asier, un nen de 9 anys, fill d'uns companys de feina. El cas de l'Anna, una altra nena, es va afegir més tard quan Palacio va conèixer el seu cas i la va conèixer a ella. Palacio camina per ells i per tots els nens que viuen una situació similar. Camina per aconseguir fons econòmics i destinar-los a la Fundació Sant Joan de Déu, a Barcelona. En aquests moments porta recollits uns 15.000 euros però la seva intenció "és multiplicar la xifra per deu".

Quan Albert Palacio, qui exerceix de Mosso d'Esquadra, parla de l'Asier s'emociona. "Ell sap què estic fent", diu. Fa unes poques hores que ha arribat a Figueres. Parlem sentats a l'Hostal Barretina on passarà aquesta nit (dilluns) i la propera. Ens acompanya Narcís Planas, president dels Amics de la Bici Almogàvers de l'Empordà. La seva entitat han donat suport incondicional a la fita, com també ho han fet l'associació Amics Mossos i Estampats Llop. Tots tres apareixen a la samarreta Un camí per l'Asier que es ven per recaptar fons i que porta posada Palacio per fer el recorregut. Cap empresa, de les més de tres centes a les que va trucar a la porta, s'han interessat per aquest projecte solidari. Per a ell, és quelcom incomprensible. Es queda, però, amb tots els suports de les persones normals i corrents, moltes de les quals s'han bolcat amb la seva causa.

En els centenars de quilòmetres que ja porta caminats, passant per Itàlia, primer, i per França, després, ha viscut situacions de tota mena, però sobretot recorda la solidaritat de la gent anònima com la d'un matrimoni suís que van deixar-lo dormir a casa seva sense ni conèixer-lo. Per fer-se entendre portava una carta, traduïda a l'italià i al francès, on explicava la finalitat del seu projecte solidari. "Hi hagut gent que me l''ha tirat, altres l'han llegit però no han fet ni cas", explica dolgut. Tot i això, sap que ara, havent trepitjat terra catalana, comença el veritable camí. Alguns companys dels Mossos d'Esquadra li han ofert la seva casa si hi passa a prop. "A Girona tindria fins a sis o set cases on anar", somriu.

Aquest dimarts, Albert Palacio té previst recòrrer els prop de vint quilòmetres que separen Figueres de Bàscara. Posteriorment, tornarà a Figueres, on farà nit. Seguirà caminant demà dimecres, fent la ruta que s'ha marcat. Tota la seva aventura es pot seguir pel facebook Un cami per l'Asier, on té prop de deu mil seguidors, i es podran fer aportacions econòmiques fins al mes de juny.