La macroregió francesa que engloba el Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus, nascuda a partir del passat mes de gener, busca nom. La decisió final no se sabrà fins a finals de juny, però de moment el passat català ja s'ha fet un espai entre les possibles opcions. Ara bé, això ha estat una decisió de darrera hora, gairebé adoptada per sorpresa. Inicialment, d'entre les vuit propostes que el grup d'experts -el Comitè del Nom- va donar a conèixer la setmana passada, cap d'elles feia referència explícita a la catalanitat. Tot i això, i segons recullen diversos mitjans francesos, durant la reunió del Consell Regional, que va servir per reduir el número de propostes fins a cinc, la referència a Catalunya va tornar a aparèixer. Ara, Occitània-País Català competeix amb la resta d'opcions: Llenguadoc, Llenguadoc-Pirineus, Occitània i Pirineus-Mediterrània.

La fusió de regions franceses que va impulsar l'Elisi, i que va entrar en vigor el passat 1 de gener, obliga ara a escollir nom per als territoris. I això afecta de ple la Catalunya del Nord, perquè el Llenguadoc-Rosselló ha passat a ser una sola entitat amb el Migdia-Pirineus. Perpinyà i Montpeller, doncs, són un tot a ulls de l'estat francès.

El procés per escollir nom no acabarà ben bé fins d'aquí a dos mesos, el 24 de juny. Serà aleshores quan els consellers regionals donin a conèixer la denominació escollida. Entremig, entre el 9 de maig i el 10 de juny, la macroregió farà una gran consulta ciutadana. Hi podran prendre part tots els majors de 15 anys que visquin al territori i es podrà votar a través d'Internet o, de manera presencial, amb butlletes que s'inseriran en revistes i diaris.

Sobre la taula hi haurà cinc opcions. En principi, seran les que s'han donat a conèixer ara, tot i que encara s'han de sotmetre a votació per l'assemblea plenària del Consell Regional. Un tràmit que es farà aquest divendres 15 i que, com recullen alguns mitjans, pot comportar alguna sorpresa de darrera hora.

Sigui com sigui, però, Catalunya s'ha fet un lloc entre les opcions. Ara bé, això no havia estat així des d'un inici. D'entrada, a principis d'abril es van posar vuit propostes sobre la taula. Qui les va escollir va ser un grup d'experts, batejat com el Comitè del Nom, que tenien l'encàrrec de buscar aquelles denominacions que més s'adaptessin a la història, els costums i la cultura de la macroregió.

Crítiques des del territori

D'aquestes opcions inicials, però, cap d'elles feia referència explícita a la catalanitat. Això va aixecar crítiques des del territori i ara, el Consell Regional ha rectificat. A l'hora de reduir les opcions de vuit a cinc, no només se n'han desestimades tres (Terra d'Oc, País d'Oc i Migdia) sinó que també s'ha fet un canvi en una altra: Occitània-Rosselló ha passat a ser Occitània-País Català.

La presidenta de la macroregió, Carole Delga, en una entrevista al diari 'L'Indepéndant' explica que, a l'hora de posar les diferents opcions damunt la taula, les conclusions del Comitè del Nom "mostraven clarament la necessitat de fer referència a la catalanitat". A més, Delga precisa que la presidenta del Consell Departamental, Hermeline Malherbe, la va trucar repetidament per insistir que s'inclogués 'País Català' entre les possibles denominacions.

Delga també assegura que, abans de fer el canvi, han fet una consulta institucional amb càrrecs electes, responsables d'entitats, associacions i empresaris, i que tots ells s'han decantat per l'opció de fer referència explícita a la catalanitat. Ara, Occitània-País Català competeix amb la resta d'opcions: Llenguadoc, Llenguadoc-Pirineus, Occitània i Pirineus-Mediterrània. L'última paraula sobre l'elecció, però, la tindran els ciutadans i el Consell Regional.