Lluís de Anguera Marín és el nou president de Comerç Figueres, regenta l'Estanc Marín del carrer Monturiol i com a comerciant té molt clar que la innovació en el comerç és fonamental.

Com afronta el càrrec?

És un repte complex, però alhora permet intentar portar nous canvis a la ciutat en l'àmbit comercial. Tinc uns objectius bastant clars i definits. Treballarem per recuperar l'Empordà Card, perquè volem fer un restyling, en el sentit d'aplicar-li noves opcions i donar al client noves possibilitats de fer coses, com incloure-hi el pàrquing. Es tracta d'intentar desenvolupar una aplicació de mòbil, que primer caldrà estudiar per veure si serà viable. En aquest sentit, volem ampliar la tecnologia a Comerç Figueres.

Quina és la idea?

Jo, per exemple, sempre que viatjo per diferents països busco pel mòbil aplicacions de la zona que em permeten anar sense connexió online navegant per mapes, per restaurants... És clar que, si jo tinc una aplicació que m'inclou tots els comerços de la ciutat, tinc una joia.

Parli d'aquest concepte: restyling?

Això vol dir canviar una mica l'Empordà Card. Quan es va presentar era molt innovadora, però es va fer en un moment en què no tothom estava adaptat a les noves tecnologies com ho estem ara. En dos anys ha canviat molt la cosa, ara utilitzar una targeta d'aquest tipus està totalment normalitzat, perquè tothom té aplicacions per a tot. Avança tot molt de pressa.

El pas endavant en tecnologia es fa sense perdre de vista allò tradicional?

El comerç tradicional és el comerç principal. Sense comerç tradicional no hi hauria comerç internacional. Si fa 500 anys no hi hagués hagut comerciants que es van començar a moure en vaixells entre països, no haurien aparegut els grans mercaders. Avui dia estem com abans. El comerciant petit d'una ciutat ven i també hi ha el gran mercader que es mou per tot el món. La diferència d'ara a fa 500 anys és que el comerç tradicional només treballava amb gent de la seva ciutat o del seu poble i avui dia, aquest mateix comerç internacional, ja treballa a escala internacional, ja sigui perquè ens vénen a visitar o perquè tenim Internet. Per això, tots, en el fons, som comerciants tradicionals, però alhora som internacionals.

Cal donar-li un impuls al comerç tradicional?

Nosaltres no volem deixar de pensar com a comerç tradicional. I, és més, volem potenciar-lo i volem que es converteixi en un comerç internacional. Això serà possible treballant juntament amb l'Ajuntament i intentant que Figueres s'obri, que s'ampliï.

En quins aspectes es vol donar continuïtat a l'associació?

Els últims deu anys, amb Jordi Rotllan al capdavant de l'associació, s'han fet molts avenços tecnològics, un dels quals va ser l'Empordà Card. Ell també va introduir Internet a Comerç Figueres a través de la seva pàgina web, i va promoure les aules de formació 2.0 per formar els comerciants en l'ús de xarxes socials i Internet. Tot això ja hi és. Però a partir d'ara ens proposem fer un pas més, que serà crear una aplicació. Ara toca innovar i anar més de pressa. Aquest és un dels camins pels quals vull anar, però no és l'únic.

Quins altres camins vol emprendre?

No tot ha de ser novetat tecnològica. També tenim molta feina de carrer a fer. M'agrada remarcar que tant el comerç tradicional com les grans empreses tenen un objectiu comú i aquest és inamovible: vendre. Si les coses es fan bé, i tots anem a una, aconseguirem vendre. Aquí no hi ha sectors que valguin. Un advocat treballarà més com més gent vingui a Figueres, i un arquitecte tindrà més feina si tenim més gent a la ciutat. Si aconseguim una ciutat comercial, com la que tenim ara, però potenciada, molta més gent triarà Figueres per establir la seva residència o la seva segona residència. Cal potenciar la ciutat perquè tothom acabi guanyant.

Ara mateix hi ha força establiments comercials del centre de Figueres tancats. De quina forma pot intervenir Comerç Figueres per revitalitzar-los?

Actualment, no hi podem fer gaire res més. Sí que podem parlar amb l'Ajuntament perquè s'intenti facilitar les coses tant a llogaters com a aquells que volen obrir un negoci. És un tema que ens preocupa i hi volem treballar dur. Fa pocs dies que estic en el càrrec i ja he tingut una reunió en relació amb aquest tema. Ens preocupa perquè hi ha locals que ja fa massa temps que estan tancats. Nosaltres, com a associació, volem donar suport a l'Ajuntament, a les empreses... perquè la situació se solucioni.

Treballarà perquè les franquícies entrin a l'associació?

Sí, tinc la intenció de parlar amb franquícies per veure si els puc fer entendre que tots hem de treballar a la una. Sé que és una cosa molt complicada, perquè els responsables màxims d'aquestes empreses no estan ni a Figueres ni a Barcelona ni a Madrid, però tinc molt clar que aquest és un tema que ens hem pres com a prioritat. De fet, a la junta, ja hi ha una persona que s'ha de dedicar a franquícies i que s'ha d'ocupar d'entaular converses amb la direcció de les franquícies. Anirem de petites a grans i anirem ampliant.

El concepte global seria tots a una i tots en un?

Aquest un és Figueres. Com a associació i com a comerciants, el que busquem és el bé comú de la ciutat. No serveix de res una ciutat comercial sense habitants, com tampoc serveix de res una ciutat per habitar-hi sense comerços. Aquí, hi ha d'haver un equilibri. De la part per habitar-hi, se n'ha d'ocupar l'Ajuntament, lògicament, i també de la part comercial, perquè aquest és un dels punts forts d'una ciutat. Comerç ha de lluitar pel comerç, és clar, però hem de tenir clar que tots estem a Figueres i que allò que va bé a Figueres va bé a tothom.

Quants associats té Comerç Figueres?

Som 289.

I quina és l'aspiració?

M'he marcat l'objectiu ambiciós d'arribar a fregar entre els 370 i els 400. Crec que és possible i és tan fàcil com que tots anem a una.

Ha canviat gaire l'estructura de l'entitat amb la renovació de la junta?

Seria un dels plans, però no es pot arribar i canviar-ho tot perquè no és factible. És un procés lent, però crec que fent les coses bé aconseguirem bons objectius.