Marc Prohom, doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona i cap de l'Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, va dur a terme aquest dijous la tercera ponència de les Segones Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, organitzades per l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres.

L'expert va presentar un estudi sobre els indicadors de canvi climàtic a Catalunya i a l'Empordà, centrant-se en l'evolució de les temperatures i les precipitacions. Va destacar que durant les últimes dècades hi hagut un clar augment de la temperatura mitjana del nostre territori, com també s'ha detectat una variabilitat en les precipitacions, en especial atenció als Pirineus, que han disminuït.

Pel que fa a l'Empordà, Prohom va explicar que actualment és difícil preveure l'evolució de la tramuntana i que no es preveuen canvis importants en les pròximes dècades.

Antoni Bulbena explicarà com ens afecta el temps a la salut

Antoni Bulbena és metge, catedràtic de Psiquiatria per la Universitat Autònoma de Barcelona, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona, i coordinador acadèmic de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar de Barcelona.

En la xerrada que exposarà el dia 14 a les segones Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, amb títol "Estem tocats per la tramuntana? Com ens afecta el temps a la salut", l'expert explicarà com afecten els diferents tipus de temps a la nostra salut, al nostre caràcter i al nostre estat d'ànim. Es presentaran els resultats d'un estudi de camp que s'ha elaborat durant les darreres setmanes a la ciutat de Figueres i a l'Empordà sobre la sensibilitat de les persones vers els canvis de temps.

Podem presagiar l'aproximació de pluges segons si ens trobem malament o si ens fan mal els ossos? Realment els empordanesos estem tocats per la tramuntana? El tipus de pell i la nostra flexibilitat corporal fa que siguem més o menys sensibles als fenòmens meteorològics? El vent, segons d'on bufi, té diferents efectes sobre la salut? Quines condicions meteorològiques afavoreixen les al·lèrgies? En quines condicions es propaguen més els virus de la grip i d'altres malalties? Aquests, entre d'altres, són alguns dels aspectes que donarà a conèixer Antoni Bulbena.

Totes les sessions es duen a terme a La Cate de Figueres, a les 19.30h.