Un total de 337 estudiants de 4t d'ESO i de 1r i 2n de Batxillerat han participat aquest dijous, 7 d'abril, a les Proves Cangur, un dels concursos de matemàtiques més populars. Els joves han fet els exercicis proposats, durant 75 minuts, en una gran aula habilitada per a l'ocasió, al pavelló poliesportiu figuerenc, pels professors del grup Jugamat, amb el suport de l'Ajuntament de Figueres. El nombre de professors que ha acompanyat aquests joves a fer la prova és de 26.

Alumnes i professors s'han trobat a Figueres procedents de centres de la mateixa ciutat i també de la resta de la comarca, de Roses, de l'Escala, de la Jonquera, de Vilafant i de Castelló d'Empúries. Hi ha altres instituts que també han participat a la Cangur, però per una qüestió de logística han fet la prova al propi centre. És el cas dels instituts de Cadaqués i Llançà.

Les proves Cangur (altrament dites International Mathematical Kangaroo o bé Kangourou sans frontières) és un concurs de matemàtiques que s'organitza en més de 30 països, amb l'objectiu d'acostar les matemàtiques als més joves i intentar despertar el seu interés. Les competències que es posen a prova en la Cangur són una combinació entre la lògica i les matemàtiques, no únicament el coneixement de fórmules.

La Cangur està adreçada a alumnat des de 5è de primària fins a 2n de batxillerat. Per als alumnes de 5è i 6è, la prova es denomina Canguret i es fa a cada escola. La prova Cangur per als estudiants de 1r, 2n i 3r d'ESO també s'ha de fer dins el mateix centre, i aquest curs han estat molts els centres que hi han participat. En els vuit nivells, a Catalunya, la inscripció s'ha acostat als mil centres i cent mil alumnes.

30 preguntes dividides en tres grups de dificultat creixent

La competició consisteix en un test de 30 preguntes. Les 30 preguntes estan dividides en tres grups de deu preguntes cadascun, de dificultat creixent. Les preguntes del primer grup valen 3 punts, les del segon 4 punts i les del tercer 5 punts. Cada pregunta té 5 solucions i només una és correcta. Una pregunta contestada correctament dóna els punts assignats al seu grup, si no es contesta dóna 0 punts i si es contesta malament es resta la quarta part d'àllò que valia la resposta correcta. Cada participant té 30 punts al començament, per tant el mínim nombre de punts amb els quals es pot acabar és 0. La puntuació màxima és 150 punts.

La prova la convoca la Societat Catalana de Matemàtiques, que pertany a l'associació internacional Le Kangourou sans frontieres (KSF), que és l'organitzadora de la prova. Aquesta entitat, de caràcter internacional, reuneix personalitats del món matemàtic de nombrosos països. Té com a objectiu difondre la cultura matemàtica per tots els mitjans al seu abast i, en particular, per l'organització d'un joc-concurs anual que es desenvoluparà el mateix dia en totes les nacions participants. La finalitat d'aquesta iniciativa és estimular i motivar tants alumnes com sigui possible.

Una mica d'història de la Prova Cangur

El 1996 es va començar a realitzat la Prova Cangur per als nivells de 3r ESO fins a 2n de batxillerat. L'any passat es va començar a realizar la prova també per 5è i 6è de primària. Aquest any s'ha obert també per 1r i 2n d'ESO. La prova de 1r, 2n i 3r d'ESO es realitza al propi centre per facilitar que participi el major nombre d'alumnes d’aquestes edats, igual com es va pensar el curs passat per 5è i 6è de Primària.

En molts països el concurs Cangur es fa com una activitat de classe i hi participa tot l'alumnat. Cada centre pot adaptar l'activitat a la pròpia organització però l'objectiu principal és que tot l'alumnat es motivi per les matemàtiques i pugui mostrar tot allò que sap.