29 de març de 2016
29.03.2016
Figueres

Catalunya envia tres camions d'ajuda humanitària als camps de refugiats de Grècia

Entre avui i divendres sortiran de Figueres, Terrassa i Cerdanyola del Vallès els tràilers gestionats per diverses entitats

29.03.2016 | 16:47
Material recollit en el parc de Bombers de Figueres.

Tres camions plens a vessar de roba, productes d'higiene i cotxets per a bebès sortiran entre aquest dilluns al vespre i divendres des de terres catalanes rumb als camps de refugiats de Grècia. És el resultat d'una campanya humanitària impulsada pel Rebost Solidari de Cerdanyola del Vallès i l'associació Hesed de Figueres, que també ha comptat amb la col·laboració de la xarxa de Bombers de Catalunya, que han exercit com a centres logístics de recollida. La crida llançada a través de les xarxes socials ha tingut molt més ressò de l'esperat i s'han multiplicat per deu les expectatives marcades. Tant que ara busquen naus industrials on emmagatzemar el material sobrant, així com lloguers assequibles de combois per viatjar novament a Atenes, Idomeni o Tessalònica.

Ho tenen ja tot a punt per viatjar cap al camp de refugiats d´Idomeni, a la frontera entre Macedònia i Grècia. Un camió ple de roba, bolquers, joguines i estris per a nadons roman al Parc de Bombers de Figueres, que els darrers dies ha servit com a punt central de recollida de tota l´ajuda arribada des de diferents indrets de la demarcació gironina. Només els calen les autoritzacions per entrar a terres gregues.

"Estem a l´espera de rebre els permisos de Grècia. El camioner, que ofereix voluntàriament la seva feina, està preparat. Estem llestos per sortir avui mateix. L´únic problema és que els camps de refugiats són punts sensibles i tenen una infraestructura tan mínima que, de vegades, deixar-hi un camió pot ser un problema. Hi ha hagut casos en què han hagut de fer marxa enrere perquè no tenien manera de rebre tota l´ajuda", explica Eleazar Martínez, president de l´associació Hesed, que ha impulsat aquesta iniciativa solidària a Girona.

Campanya d'abast català

A banda del tràiler de Figueres, uns altres dos estan preparats a Terrassa i Cerdanyola del Vallès per marxar cap a Grècia. Ho podrien fer divendres, segons l´entitat Rebost Solidari, vinculada a l´Església Evangèlica, que està gestionant tota aquesta campanya humanitària engegada ara fa deu dies. Tant a l´Empordà com al Vallès, els organitzadors s´han vist "feliçment desbordats" des d´un inici perquè l´allau de productes donats per famílies ha superat amb escreix les previsions. S´ha multiplicat per deu en el cas de Figueres i s´ha suplicat a Cerdanyola i rodalies.

Col·laboració imprescindible dels Bombers

"Des del principi vam veure que ens desbordaríem. Han vingut bombers i gent de l´ONG per recollir, seleccionar i empaquetar el material. Als tres dies de començar la campanya vam haver de dir que no portessin més productes perquè érem incapaços de gestionar-ho", admet el responsable del Parc de Bombers de Figueres, Josep Mateu. Els Bombers han tingut un paper clau en l'èxit d'aquesta iniciativa. Han contribuït a difondre-la i la seva tasca logística ha estat vital per a les entitats, que no tenien on encabir el material sobrant, segons destaca Daniel Bañuls, coordinador del Rebost Solidari de Cerdanyola.

Nova crida solidària

L´excedent de productes es reaprofitarà per a viatges futurs. I les entitats socials s´escarrassen ara a buscar naus industrials. Fan una crida a empreses i particulars perquè els cedeixin espais d´emmagatzematge o els els lloguin a un preu assequible. També demanen gestos solidaris a les companyies transportistes perquè els deixin algun camió per a la campanya. Calculen que cada comboi transportat fins a Grècia costa uns 4.000 euros i triga cinc dies a fer el recorregut. Ja han activat diversos comptes bancaris per rebre donacions, i així ho anuncien als seus perfils a les xarxes socials. Fins al moment, han aconseguit uns 6.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook