Especialment emotiva ha estat, en l'entrega dels Premis Josep Pallach, la intervenció dels dos alumnes que han resultat guardonats en la categoria de Narrativa Juvenil, Albert Teixidó, estudiant de 4t d'ESO de l'Institut Baix Empordà de Palafrugell, i Laura Regincós, estudiant de Batxillerat a l'Institut Montgrí de Torroella de Montgrí.

La cerimònia s'ha celebrat aquest dissabte, 19 de març, a la Sala dels Caputxins de Figueres, amb la presència rellevant de la filla de Josep Pallach, Antònia.

Els dos estudiants premiats han coincidit en el tema dels seus treballs: la crisi dels refugiats. Albert Teixidó és l'autor del text 'Estimat oncle Abdulah', una carta escrita en primera persona en què un noi que ha fugit de la guerra de Síria ha arribat al seu destí, a París. Des d'allà relata al seu oncle Abdulah, que encara es troba a Síria, l'experiència viscuda travessant fronteres des que va sortir del seu país fins a establir-se a la capital francesa.

Laura Regincós ha confegit una història partint d'una màxima: "Si la terra és segura, cap pare posa el seu fill al mar". El títol del seu treball és 'Matinada al Mediterrani' i denuncia les penúries que estan vivint milers de persones que no poden viure en un país on hi ha una guerra. "El treball comença amb un sirià que en realitat acaba sent una persona d'Argelès, perquè la tragèdia és la mateixa siguis qui siguis i vinguis d'on vinguis", ha decretat l'estudiant en el seu discurs d'agraïment del premi.

'Eines d'avui per afrontar els reptes de sempre'

D'altra banda, el jurat del Premi d'Experiències Educatives Josep Pallach ha decidit per unanimitat atorgar el primer premi Ex Aequo a la mestra Montserrat Blasi, de l'Escola Maria Àngels Anglada de Figueres, pel projecte 'Eines d'avui per afrontar els reptes de sempre', i a la directora de l'Institut Josep Brugulat de Banyoles, Judith Cuadras, pel projecte 'La gamificació del treball de síntesi de 2n d'ESO'. Destacar que aquest últim treball és col·laboratiu de tot el claustre de l'institut.

El jurat ha valorat molt positivament el projecte 'Eines d'avui per afrontar els reptes de sempre' en considerar que és una proposta que s'emmarca en l'actual sistema educatiu inclusiu. El treball està adreçat als alumnes amb necessitats educatives especials i incorpora les tecnologies de la informació i de la comunicació en els processos d'aprenentatge. És, alhora, una proposta educativa que afavoreix un entorn de convivència, amb expectatives d'èxit, que permet als alumnes compensar les barreres de l'aprenentatge.

Quant a la iniciativa educativa 'La gamificació del treball de síntesi a 2n d'ESO' s'ha valorat l'aposta feta per l'institut banyolí per trencar l'enfocament més tradicional dels treballs de síntesi, així com el fet de possibilitar que els alumnes visquin experiències de joc en un entorn no lúdic. El jurat ha tingut en compte l'enfocament interdisciplinar, l'aportació de noves tecnologies, la importància del treball corporatiu i la connexió de les activitats amb l'entorn.

El Premi d'Articles Periodístics ha quedat desert en aquesta edició dels Premis Pallach.

El tarannà Pallach

En la taula d'autoritats de l'acte de lliurament dels premis, s'han assegut la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Figueres, Mar Casas; l'adjunt del director del Servei Territorial del Departament d'Ensenyament a Girona, Josep Fernández; l'alcalde de Begur, Joan Manel Loureiro; el regidor de Palafrugell Guillem Genover, i el president de la Fundació Josep Pallach, Josep Maria Soler.

Aquest últim ha centrat el seu parlament en el personatge que dóna nom als premis. Ha assenyalat que el Josep Pallach home, polític i pedagog "donava confiança i proposava reptes de futur amb honestedat, fermesa i esperit crític". "Els tres premis promoguts pels Ajuntaments de Figueres, Begur i Palafrugell es van consolidant i el tarannà Pallach hi és molt present", ha conclòs Josep Maria Soler.