Cada 8 de març, Castelló d´Empúries es bolca en el Dia de la Dona Treballadora. Enguany, la proposta es va concentrar en la inauguració, a la capella del Convent de Santa Clara, d´una exposició històrica, organitzada per l´Arxiu Municipal de Castelló, dedicada al paper de la dona dins la societat i al llarg de la història. La mostra es podrà veure fins al 21 de març.

Els organitzadors de la mostra expliquen que la voluntat ha estat gestar "una exposició didàctica, però alhora amb rigor històric". En aquest sentit, s´ofereix una visió detallada de fets i personatges locals complementant-ho amb fotografies i documents majoritàriament de l´Arxiu Municipal de Castelló. Entre aquests, n´han aparegut alguns d´inèdits com un procés sobre violència de gènere del 1815 incoat a la Cúria del Batlle de Castelló on una dona, Mariàngela, denuncia el seu marit per maltractaments. També hi ha el cas d´una mestra que denuncia les desigualtats en l´educació entre nens i nenes i l´homenatge a la dissenyadora Estrella Rivas.

L´exposició es divideix en quatre plafons, cadascun dels quals es concentra en una època històrica: l´edat mitjana, els moviments feministes al tombant del segle XX, cap a la Segona República i un pas enrere i dos endavant, 1939-1979. La mostra incideix en la tesi de com la dona s´ha anat fent camí dins una societat "marcadament patriarcal".