La directora de l'Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, i la secretària general la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Maria Àngels Crusellas, han lliurat els guardons de la primera edició dels Premi Francesca Bartrina al millor treball de final de grau en estudis de gènere. L'estudiant Marta Terreu ha guanyat el guardó amb la investigació FILM&SODA, que retorna de l'oblit i reivindica les aportacions de l'escriptora, periodista, dramaturga i activista feminista Rosa Maria Arquimbau, nascuda a Barcelona l'any 1909.

El guardó ret homenatge a la recentment desapareguda Francesca Bartrina (Serinyà, 1968 - Banyoles, 2014). Doctora en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, especialista en l'obra de Caterina Albert, va impartir classes a la Universitat de Vic i va ser la directora del Centre d'Estudis Interdisciplinaris de la Dona. Des de l'any 2002, també va dirigir la col·lecció Capsa de Pandora d'Eumo Editorial i va ser autora de nombrosos articles especialitzats sobre traducció i estudis de gènere.

El Premi Francesca Bartrina és una iniciativa que s'emmarca en el conveni de col·laboració entre el Centre d'Estudis Interdisciplinaris de les Dones de la UVic-UCC i l'ICD per al desenvolupament d'activitats en l'àmbit dels estudis de gènere. L'objectiu de l'acord és promoure les relacions de caràcter acadèmic per realitzar activitats de docència, recerca, estudis i projectes, així com accions de difusió i formació, entre altres.

El jurat, compost per Carme Sanmartí, Sara Moreno, Pilar Godayol, Teresa Cabruja i Eva Espasa, també ha decidit concedir un accèssit a Lara Mingorance pel treball 'Herencias', que tracta la transmissió educativa i cultural de les dones, subvertint narratives dominants i generant nous relats en base a les experiències de la guerra civil, la postguerra o la dictadura franquista.

Premis als millors treballs de recerca d'estudiants de batxillerat

L'ICD col·labora amb la UVic-UCC amb un altre guardó, el dels Premis als millors treballs de recerca d'estudiants de batxillerat. El Premi Institut Català de les Dones distingeix els millors treballs de recerca sobre la visualització de l'acció social de les dones, la defensa dels drets de les dones en la lluita per la igualtat d'oportunitats o la violència masclista.

L'objectiu és implicar i sensibilitzar la joventut en els valors de l'equitat per a dones i homes. També s'ha establert una línia de treball en el marc del projecte #connectades, un cicle de debats intergeneracionals per reconèixer i visibilitzar el llegat dels sabers femenins, així com en l'organització de les tertúlies científiques amb la participació de dones d'aquest camp, entre d'altres.

El guardó s'ha entregat en el marc d'un col·loqui sobre feminisme i cinema. Amb el títol 'Dones i cinema: esquivant desigualtats, generant alternatives', la productora Isona Passola, l'actiu Clara Segura, la professora Marta Selva i les directores Judith Colell i Neus Ballús han discutit al voltant de les desigualtats de gènere que encara persisteixen en el món cinematogràfic.